1. Geef je bolle buik een massage
Een goede manier om een band met je ongeboren baby te krijgen, is door je buik zachtjes te masseren. Dat helpt je om te ontspannen en tot rust te komen. Veel vrouwen gebruiken olie of crème om striemen te voorkomen, en die laten je huid ook zacht en soepel aanvoelen.
Misschien kan je ook eens vragen aan je partner om je buik te masseren of in te wrijven met crème. Zo kan hij/zij de zwangerschap een beetje meebeleven en ook al een band krijgen met jullie kindje.
2. Ga eens zwemmen
Zwemmen is een goeie manier om je even gewichtsloos te voelen, en het is de ideale manier om te sporten tijdens je zwangerschap. Bovendien ervaar je zo een beetje hoe het voelt voor je baby’tje dat ook “ronddrijft” in het (vrucht)water.
Hoe bol je buik ook wordt, de zachte ondersteuning van het water zorgt voor wat verlichting in de latere stadia van je zwangerschap.
3. Zing en praat tegen je buik
Het gehoor van je baby evolueert aan een snel tempo. Vanaf 15 weken zwangerschap kan je baby’tje al jouw hartslag of de geluiden in je buik horen. Hij/zij begint ook al geluiden uit de buitenwereld te horen, zoals je stem – al klinkt die eerst nog gedempt.
Je stem horen vanuit de baarmoeder helpt je kindje om zich aan jou te hechten, zelfs al voor de geboorte. Na de geboorte zal je baby’tje in staat zijn om vertrouwde stemmen te herkennen, wat voor een veilig en geborgen gevoel zorgt.
Als je weet dat je kindje jou kan horen, is het leuk om een liedje te zingen of een praatje te maken met hem/haar. Misschien voelt het wat vreemd in het begin, maar dat went snel!
4. Help je partner om een band te smeden met jullie baby
Ook al ervaart je partner de zwangerschap zelf niet fysiek, toch zijn er heel wat manieren om een band te creëren met jullie ongeboren baby. Zo kan je je partner helpen om de bewegingen van jullie kindje te voelen. Informeer hem/haar ook dat jullie baby al stemmen kan horen vanaf 15 weken zwangerschap, dus misschien kan hij/zij praten, zingen of voorlezen aan je buik, zodat je baby vertrouwd geraakt met zijn/haar stem.
Daarnaast is het een goed idee dat je partner je vergezelt naar prenatale sessies, zodat hij/zij weet wat er te gebeuren staat tijdens de bevalling, en naar echo’s, zodat hij/zij jullie kindje ziet groeien.
5. Maak een wandeling
Probeer wat tijd te maken voor een wandeling. Zo krijg je niet alleen wat beweging, het geeft je ook de tijd en ruimte om je te focussen op je ongeboren baby zonder al te veel afleiding of onderbrekingen. Je kan tijdens het wandelen zelfs een babbeltje maken met je kindje.
6. Beantwoord de schopjes van je baby
Ergens rond de 17 tot 20 weken van je zwangerschap kan je de eerste schopjes van je kindje beginnen te voelen. Voelen dat je baby groeit kan voor wat extra zekerheid en gemoedsrust zorgen na die eerste weken waarbij je geen idee had wat er gaande was in je buik.
Reageren op de schopjes van je ongeboren baby is de beste communicatie die je op dit moment kan hebben. Wrijf over je buik wanneer je baby beweegt, en misschien schopt je kindje wel terug. Niets zo leuk als te merken dat je baby’tje reageert op jouw aanraking!