Zorg dat je baby dagelijks alle essentiële voedingsmiddelen opneemt:
Vermijd:
En werk aan een eenvoudige, verse keuken.
Vermijd ook:
… en ontcijfer de eetgewoonten van je kind. Of een kind al dan niet eet, heeft te maken met honger, maar ook met zijn voorkeuren. Vaak verlangt het gewoon naar het voedingsmoment zelf, de extra aandacht. Een handig weetje als je kleine snuit halsstarrig weigert te eten: trek de nodige tijd uit en wie weet neemt hij toch een hapje. Profiteer van zijn nieuwsgierigheid om hem in te leiden in de wereld van smaken (en dan vooral in groenteland).
Een kind luistert veel beter naar zijn hongergevoel dan volwassenen. Het eet tot het verzadigd is, geen hap meer. Heeft het dan toch te veel gegeten, dan zal het de volgende maaltijd minder eten. Respecteer de eetlust van je kind. Het heeft geen zin het te dwingen iets op te eten als het daar geen zin in heeft. Het bordje hoeft ook niet altijd leeg te zijn…
Van 6 tot 8 maanden neemt je kind best een ontbijt, middagmaal, vieruurtje en een avondmaal. Dit ritme zorgt voor een evenwichtige voeding en laat geen plaats voor een hongergevoel, waardoor het ook minder snel zal snoepen.
Zo zou een dag er kunnen uitzien:
Als ontbijt: moedermelk of 240 ml opvolgmelk – aan te passen in functie van de eetlust
Als middagmaal: zelfgemaakte groentepuree of potjesvoeding + moedermelk of 240 ml opvolgmelk
Als vieruurtje: moedermelk of 240 ml opvolgmelk + vruchtenmoes
Als avondmaal: een flesje soep + aangepast zuivelproduct (verse kaas voor baby’s,…)