Babyboom
Babyboom
Baby

Ik denk dat hij klaar is voor zijn eerste hapjes! … of niet?

3 min
Voeding
Baby

Ik denk dat hij klaar is voor zijn eerste hapjes! … of niet?

3 min
Éveil, Santé
Over weinig zaken zijn zo veel goedbedoelde adviezen en vragen in de wereld als het ouderschap. Een van de meest bediscussieerde topics? Het juiste startmoment voor de ‘patatjes’ of de eerste hapjes. Dit maakt het heel verwarrend. Vier of zes maanden? Het lijkt soms zo zwart-wit, maar wat ís nu eigenlijk het goede moment om te starten? En bestaat dat perfecte moment wel?

Eén ding is duidelijk: starten vóór vier maanden wordt nooit aangeraden.

Wat zeggen (inter)nationale richtlijnen?

Wereldwijd zijn bijna alle internationale organisaties en diëtisten/pediatrische verenigingen het eens: exclusieve borstvoeding tot zes maanden en dan vaste voeding introduceren is the way to go.

De Belgische en Nederlandse adviezen houden als enigen de richtlijn van zes maanden niet aan en adviseren om te starten met bijvoeding tussen (vier à) zes maanden.

Wat doen Vlaamse ouders?

Veel Vlaamse ouders vinden dat ze wel weten wat de ideale leeftijd is om te starten, maar starten in de praktijk dan toch eerder. Het is vooralsnog onduidelijk waarom dit zo is. Komt dit door advies van hulpverleners die de nationale richtlijnen volgen? De familie die staat te popelen om patatjes te mogen geven? Onzekerheid over het voldoen van de melkvoeding? Uit praktische overweging om gestart te zijn met vaste voeding voor de baby naar de opvang moet? Of een combinatie van dit alles? Je zou voor minder tegen je eigen aanvoelen ingaan.

Een baanbrekend inzicht

En nu komt het … hét nieuwe baanbrekende advies voor het juiste moment om te starten voeding te introduceren: Er bestaat niet zoiets als het juiste moment. Baby’s zijn namelijk geen exacte wetenschap, dat heb je als ouder ongetwijfeld al aan den lijve mogen ondervinden. Er is dus geen gegeven dag die je met een grote X in je agenda kunt aanduiden waarop je ongetwijfeld met vaste voeding kunt beginnen.

Kijk naar je baby

De natuur heeft dat wonderbaarlijk goed voorzien, dat een baby perfect zelf kan aangeven wat hij nodig heeft. Ook bij het starten met vaste voeding moet je erop leren vertrouwen dat je baby zal aangeven wanneer hij er klaar voor is. De kunst is vooral om signalen te leren herkennen die erop wijzen dat je kind toe is aan zijn eerste hapjes. Dat is niet makkelijk, daarom geven we je heel wat handvaten mee.  Voor jouw gemak, lekker handig in een checklist gegoten:

  • Baby kan zelfstandig rechtzitten
  • Baby heeft goede controle over ondersteuning van zijn hoofdje en nek
  • Baby duwt zijn tongetje niet meer uit wanneer iets in zijn mondje komt
  • Baby stopt speelgoed en andere dingen in zijn mondje
  • Baby is geïnteresseerd in voedsel
  • Baby heeft voldoende handcontrole om dingen te leggen waar hij ze wil hebben

-> Go for it!

Het is belangrijk dat alle signalen op de checklist aanwezig zijn om veilig te kunnen starten met vaste voeding. Vaak treedt de interesse in voeding wat eerder op dan de andere signalen, soms al vanaf drie maanden. Ga dus niet alleen daarvan uit. Je kindje is namelijk met zijn mondje de wereld aan het ontdekken en steekt ook andere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld sleutels of speeltjes in zijn mondje.

Laat je niet misleiden

Een veelvoorkomende misvatting is dat kindjes die kunstvoeding krijgen eerder ‘mogen’ of ‘moeten’ starten met vaste voeding. Dat is niet het geval. In beide gevallen voldoet de melkvoeding voor de voedingsbehoeften tot de leeftijd van ongeveer zes maanden, daar hoef je nooit aan te twijfelen. Melkvoeding blijft zelfs de hoofdvoeding tot de leeftijd van een jaar.

Andere zaken die geen startschot zijn voor het starten met vaste voeding zijn: aanwezigheid van tandjes, meer wakker worden ’s nachts, minder bijkomen of een bepaald gewicht bereikt hebben of hongeriger zijn dan gewoonlijk. Dit zijn fases die bij de ontwikkeling en groei van je kind horen. Ze zijn nodig en normaal en staan helemaal los van het introductiemoment van de vaste voeding. Een aantal andere dingen zoals allergieën of reflux worden ook vaak als argument aangehaald, maar zijn niet sterk onderbouwd.

Meer lezen?

In het boek ‘Van melk naar meer’ vind je een antwoord op al je grote en kleine vragen over vaste voeding in het eerste levensjaar. Het boek is bedoeld om je vol zelfvertrouwen je eigen keuzes te helpen maken.

 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Mama Baas.

En nog meer ...
Voeding