Babyboom
Babyboom
Zwanger

Afgeraden sporten tijdens de zwangerschap

3 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Afgeraden sporten tijdens de zwangerschap

3 min
Éveil, Santé

Joggen of high-impact aerobics

Joggen is erg belastend voor je borsten, je rug, je heupen, je knieën en bekken. Zowel joggen als high-impact aerobics hebben trouwens een te grote impact op je gewrichten die tijdens je zwangenschap kwetsbaarder en slapper zijn door het hormoon relaxine. Deze sporten zijn m.a.w. absolute afraders.

Hardlopen

Als joggen afgeraden wordt, geldt dat uiteraard ook voor hardlopen. Bovendien kan je met hardlopen sneller volledig buiten adem raken, wat je tijdens je zwangerschap zeker moet vermijden.

Skiën, paardrijden, judo en andere sporten waarbij je kan vallen

Naarmate je zwangerschap vordert, draag je steeds meer gewicht voor je uit. Hierdoor verschuift je zwaartepunt en kan je sneller je evenwicht verliezen. Vermijd dus sporten waarbij je kan vallen.

Trekken met de rugzak

Door het gewicht dat je moet dragen, worden de gewrichtsbanden in je rug te zwaar belast.

  • Duiken

Er wordt algemeen verondersteld dat duiken een verhoogd risico op afwijkingen veroorzaakt bij de baby.

Klimmen

Wordt afgeraden omdat het een te grote inspanning van de buikspieren vraagt

  • Buikspieroefeningen

Er wordt dikwijls beweerd dat buikspieroefeningen zonder meer af te raden zijn tijdens de zwangerschap. Het is inderdaad zo dat het trainen van de rechte buikspieren tijdens de zwangerschap de opening tussen je buikspieren kan vergroten. De traditionele sit-ups en dergelijke oefeningen kan je dus beter vermijden tot een tijdje na de bevalling. De schuine buikspieren kan je wel blijven trainen want die ondersteunen je buik.

Om zeker te zijn dat je veilig oefent, is het belangrijk om na te gaan of je geen last hebt van een veelvoorkomende aandoening die diastase heet.

Als gevolg van diastase komen de verticale buikspieren uit elkaar te liggen. Tijdens de zwangerschap verzwakt namelijk de peesplaat die in het midden van de buik tussen de twee helften van de rechte buikspier ligt. Deze plaat bestaat uit steun- en bindweefsel met o.a. collageenvezels. De spankracht van deze vezels daalt echter onder invloed van zwangerschapshormonen. Bijgevolg rekken de vezels uit. In de meeste gevallen krijgen de collageenvezels na de zwangerschap gelukkig hun normale trekkracht terug.

Als de vezels echter te lang uitgerokken worden, kan een blijvende vervorming optreden. En bij een te grote spanning kunnen de vezels zelfs scheuren. In beide gevallen herstelt het bindweefsel zich niet tot de oorspronkelijke toestand. De helften van de rechte buikspier blijven enigszins uitwijken. Het is deze toestand die diastase genoemd wordt.

De kans op een diastase verhoogt in geval van een grote gewichtstoename tijdens de zwangerschap, een tweelingzwangerschap, enz. Ongeveer 3 op 10 vrouwen die voor de eerste keer zwanger zijn, hebben een lichte diastase. Hoe meer kinderen een vrouw krijgt, hoe groter de kans op een diastase.

Om te controleren of je last hebt van diastase kan je het volgende doen:

  • ga op de grond liggen, de benen opgetrokken, de armen langs het lichaam
  • leg je kin op je borst en reik met gestrekte armen naar je knieën
  • als je nu in het midden op je buik een bultje ziet, liggen de buikspieren van elkaar af. Het langgerekte bultje zelf is de diathese (soms verschijnt dit pas als je ook de schouders tracht op te lichten).

Je dacht misschien dat deze bobbel een goed getrainde buikspier was maar dat is jammer genoeg niet het geval; de bobbel is in feite bindweefsel dat uitgerekt is en dat bij het opspannen van de buikspieren naar buiten geduwd wordt. Als je twijfelt of denkt dat je deze aandoening hebt, aarzel dan niet om je verloskundige of je gynaecoloog te raadplegen. Zij kunnen je zeker aangepaste oefeningen bezorgen.

Of diastase al dan niet terug verdwijnt na de zwangerschap, hangt af van de omvang ervan.

  • Als het gaat om een lichte vorm van diastase d.w.z. een bobbel van 5 cm lang en 1cm breed, dan is het voldoende om na de bevalling de buikspieren te trainen.
  • Bij een diastase van 10 cm lang en 2cm breed gaat het al niet meer om een lichte vorm en verloopt het herstel moeizamer. Buikspieroefeningen blijven hier in ieder geval aangeraden omdat ze mogelijke klachten kunnen helpen vermijden.
  • Een diastase van meer dan 10 cm lang en meer dan 2cm breed wordt als ernstig beschouwd omdat herstel zonder chirurgische ingreep niet mogelijk is.