Een allergie is een reactie van het organisme die zich kan kenmerken door huiduitslag, hoest, diarree… De oorzaken kunnen verschillend zijn: voeding, chemische allergenen (onderhoudsproducten), veren in een kussen of huisstof, kattenhaar…
Het is soms moeilijk om de ‘boosdoener’ op te sporen die de allergische reactie ontketent. Zijn er andere gevallen van allergie in je familie bekend, dan moet je extra op je hoede zijn.
De erfelijkheid speelt hierin een belangrijke rol. Is je baby in dit opzicht een risicobaby, dan kun je een ‘stamboom’ van de allergieën in je familie (astma, eczeem, hooikoorts, netelroos…) opstellen om de mogelijke reacties te voorzien. Een onderzoeknaar de IGE (allergische antilichamen) bij de geboorte kan ook nuttige aanwijzingen opleveren.
Denk er aan dat borstvoeding een goede preventie is. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen volstaan om de ‘risicobaby’ te beschermen. Je moet hem vooral uit de buurt houden van de meest voorkomende agressieve allergenen, zoals koemelk, huismijt en huisdieren.
Koemelk is een van de meest voorkomende oorzaken van voedingsallergieën bij baby’s. Als het mogelijk is, raden we je aan je kind borstvoeding te geven tot een maand of zes. Bij voedingen met koemelkpoeder zijn uit den boze. Bij een kind dat borstvoeding krijgt en dat allergisch is voor koemelk moet de moeder zelf ook voorzichtig zijn met
koemelkproducten en calciumverrijkte sojaproducten inschakelen. Wees voorzichtig met sojaproducten want ook zij kunnen voedselallergie bij de baby veroorzaken. Probeer met kleine hoeveelheden en kijk welke reaktie de baby hierop geeft. Een goed alternatief zijn koemelkhydrolysaten die je bij de apotheker kan kopen.
Als je stopt met de borstvoeding moet je met de arts een dieet samenstellen waarin geen koemelk en afgeleide producten voorkomen. Telkens wanneer je een ander levensmiddel invoert, moet je geleidelijk en voorzichtig te werk gaan.
Deze longaandoening treft bijna 1 kind op 10. Een regelmatige controle bij de arts zullen je heel wat complicaties besparen. Een allergisch kind kan op elk moment met verkoudheid, aanslepende bronchitis en zelfs astma reageren op huismijt in het stof.
Daarom moet je ervoor zorgen dat je baby vanaf zijn geboorte een ‘stofvrije’ kamer heeft. Vermijd vloerkleden, vaste vloerbedekking, matrassen met een vulling van wol of paardenhaar, dekbedjes van synthetisch materiaal. Gebruik geen luchtbevochtiger, lucht de kamer dagelijks en hou de temperatuur tussen 18 en 20°C. Alle huisdieren (hond, kat, hamster) worden sterk afgeraden.