Babyboom
Babyboom
Baby

Moet je je zorgen maken als je baby last heeft van een moeilijke spijsvertering en buikpijn?

5 min
Gezondheid van de baby
Baby

Moet je je zorgen maken als je baby last heeft van een moeilijke spijsvertering en buikpijn?

5 min
Éveil, Santé
Vertoont je baby tekenen van een slechte spijsvertering? Dit is een vaak voorkomend probleem dat heel wat jonge ouders zorgen baart. Om welke problemen gaat het meestal en waar moet je op letten?

Oprispingen en braken, diarree of constipatie, kolieken (ofwel ‘krampjes’)... ; problemen bij baby’s spijsvertering vormen de belangrijkste aanleiding om langs te gaan bij de kinderarts.

 

En terecht! Doorgaans is er bij het verlaten van de kraamkliniek nog geen sprake van echte spijsverteringsproblemen, maar na enkele weken lijkt baby’s biologisch evenwicht verstoord en ontwikkelen zich allerlei symptomen die de ouders zorgen baren.

 

Oprispingen zijn niet hetzelfde als reflux

Baby’tjes hebben in het begin vaak last van oprispingen. Ze geven dan na een borstvoeding of flesvoeding kleine hoeveelheden melk terug, vooral wanneer ze in een andere positie gelegd worden. 

 

Dit teruggeven van melk vindt plaats nadat de maaginhoud in de slokdarm terechtkomt wanneer de baby te veel heeft gegeten en dit teveel kwijt moet. Het doet geen pijn en heeft geen invloed op baby’s groei.

 

Als dit te vaak gebeurt, is het raadzaam een speentje op de zuigfles te zetten met een tragere doorloop of baby in kleinere hoeveelheden te laten drinken. Het zal wachten zijn tot baby overschakelt naar vast voedsel en rechtop zit tijdens het eten voordat dit fenomeen verdwijnt.

 

Gastro-oesofageale reflux (GERD) mag niet verward worden met een gewone oprisping omdat het verband kan houden met een ontsteking, maagzuur of een mogelijke allergie voor koemelkeiwit. Het uit zich in veelvuldige en pijnlijke oprispingen. De baby voelt zich ongemakkelijk, wil zijn hoofdje naar achteren strekken, is zeurderig en huilt. In dat geval zal de kinderarts een dieet voorschrijven en eventueel geneesmiddelen die verlichting moeten brengen.

 

Braken

Braken komt vaak voor bij baby's tot de leeftijd van 1 jaar. Als dit niet het gevolg is van een fout bij het voeden - zoals een flesje dat niet correct bereid werd of voeding die niet geschikt is voor baby’s leeftijd - kan dit wijzen op een aanwezige of aankomende infectie zoals rhinitis, otitis, bronchitis of gastro-enteritis. In dat geval is een bezoek aan de kinderarts de beste optie.

 

Als je baby vaak moet braken, is het belangrijk uitdroging te voorkomen door hem zeer regelmatig kleine hoeveelheden vocht te laten drinken.

 

Diarree

Diarree wordt meestal veroorzaakt door een virus of bacterie en komt vaak voor in het eerste levensjaar. Hoewel het volume, de frequentie en de kleur van de ontlasting geen indicatie zijn voor de ernst ervan, is het belangrijk om de evolutie in het oog te houden en ervoor te zorgen dat je baby niet uitdroogt. Gewichtsverlies kan een belangrijk element zijn om aan de kinderarts te melden.

 

Constipatie

Bij zeer jonge baby's die borstvoeding krijgen maken jonge ouders zich vaak ongerust als hun baby weinig ontlasting maakt. Zolang de gewichtstoename normaal is en de baby geen opgeblazen buikje of buikpijn heeft, is er echter geen sprake van constipatie. De geringe hoeveelheid ontlasting wijst gewoon op een goede opname van de moedermelk door de baby, waardoor hij minder afvalstoffen uitstoot.

Afgezien hiervan is er sprake van constipatie wanneer de hoeveelheid ontlasting kleiner wordt of zelfs helemaal verdwijnt, de ontlasting hard en droog is of slechts moeizaam naar buiten komt. Constipatie wijst op een verstoorde darmtransit die mogelijk het gevolg is van een verandering van eetgewoonten of levensritme of die optreedt na een periode van diarree.

Deze constipatie is over het algemeen vrij onschuldig en komt vaak voor bij kinderen van 0 tot 3 jaar. Het probleem is na een paar dagen of weken vaak verdwenen.

 

Handig om weten

De kleur en consistentie van de ontlasting van je baby veranderen naarmate zijn spijsverteringsstelsel zich ontwikkelt en zijn dieet verandert. Als er meer variatie in zijn dieet komt, kan de ontlasting er anders uitzien afhankelijk van wat baby te eten kreeg. 

 

Zuigelingkolieken

 ‘s Avonds of aan het begin van de nacht is je baby onrustig, huilt hij, heeft hij een opgeblazen en harde buik en lijkt hij ontroostbaar. Kolieken bij zuigelingen vormen vaak een verschrikking voor de ouders en zijn een veelvoorkomende reden om bij de dokter langs te gaan. Zij gaan gepaard met acute en hevig buikpijn en kunnen optreden bij baby’s tot vier maanden oud.

Kolieken komen even vaak voor bij baby's die borstvoeding krijgen als bij baby's die flesvoeding krijgen. In het laatste geval kan de kinderarts echter denken aan een allergie voor koemelkeiwitten of aan lactose-intolerantie en zal hij een aangepast dieet aanbevelen. 

In de overgrote meerderheid van de gevallen verdwijnen de symptomen volledig na 3 tot 5 maanden zonder enig gevolg voor baby’s spijsverteringssysteem.

Hoewel kolieken bij zuigelingen niet noodzakelijk een pathologische oorzaak lijken te hebben, wordt de jongste jaren onderzocht of een evenwichtsverstoring bij de darmflora hier mogelijk mee te maken kan hebben.

 

Voedingsallergieën

Over het algemeen helpt borstvoeding om het risico op voedselallergieën te voorkomen. Als er echter een voorgeschiedenis van allergieën in je familie aanwezig is, dien je steeds waakzaam te zijn bij symptomen als braken, diarree, buikpijn, netelroos, lip- en tongoedeem, eczeem, astma of terugkerende KNO-infecties, of je je baby nu borst- of flesvoeding geeft.

Als je baby kans maakt op de ontwikkeling van allergieën kan je best slechts één nieuw voedingsmiddel tegelijk introduceren in zijn dieet als hij klaar is voor meer variatie in zijn voeding.

Wat voor spijsverteringsklachten je baby ook heeft, deze zijn vaak onaangenaam voor hem. Daarom is het aangewezen uw kinderarts te raadplegen om u te helpen de voeding van uw baby aan te passen.

 

Klik hier om uw voedingsgids te downloaden!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Lässig
Uv-beschermend omkeerbaar hoedje - gebroken wit en veelkleurig 7-18 maanden
15.83
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Lässig
Uv-beschermend omkeerbaar hoedje - gebroken wit en veelkleurig 7-18 maanden
15.83
Kopen
Lässig
Baby luiertas soft stripes rose
25.95
Kopen
Lässig
Lunchbox Forest Fox
19.95
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby