Als je baby te vroeg op de wereld komt, vertrouw dan in eerste instantie op de wil van je kindje om te leven. Want het is een echte beproeving om het niet in je armen te kunnen nemen en te knuffelen, te voeden en te strelen; het lijkt zo broos en kwetsbaar in zijn couveuse. Het is geen mooi zicht om het met al die slangetjes aan zijn lijfje te zien. Het kan immers nog niet zelfstandig ademen en moet kunstmatig gevoed worden terwijl zijn lichaampje voort groeit.
We spreken over een prematuurtje als de baby voor de 35ste week van de zwangerschap geboren wordt.
De couveuse stelt je baby in staat zich voort te ontwikkelen, omdat zij met een temperatuur van 34-35 °C dezelfde comfortabele omstandigheden biedt als in de baarmoeder.
De longen van je baby zijn nog niet volledig volgroeid. Ademen vergt nog veel inspanning, wat niet genoeg is om in de nodige zuurstof te voorzien. Daarom wordt een kleine sonde door het neusgat in de luchtpijp gestoken, om je kleintje van de nodige zuurstof te voorzien.
Hij weet nog niet hoe hij moet zuigen. Het is daarom noodzakelijk om hem kunstmatig te voeden, zodat hij alle voedingsstoffen krijgt die nodig zijn voor een goede groei. In het buisje dat via de mond of neus tot in de maag wordt gebracht, krijgt hij eerst suikerwater en later ook moedermelk binnen. Het aantal maaltijden zal geleidelijk teruggebracht worden van 12 in het begin naar 7 bij het verlaten van de kraamafdeling.
Je zwangerschap kwam plots en vaak in zeer beangstigende omstandigheden tot een einde.
Het is een zware klap die je te verwerken krijgt om op zo abrupte wijze van je baby gescheiden te worden en je moet geleidelijk wennen aan het zien van je baby in een couveuse.
Het is zeer belangrijk om te weten dat al deze hoogtechnologische apparaten jouw aanwezigheid en die van je partner absoluut niet vervangen. Knuffels en strelingen, zelfs doorheen een couveuseraam, dragen in grote mate bij tot een voorspoedige ontwikkeling van premature baby's.
Als je het ondraaglijk vindt om je baby in deze toestand te zien, forceer jezelf dan niet en vraag de verpleegkundige om je te helpen geleidelijk contact te maken met je kindje. Hij/zij zal je graag helpen om met hem te communiceren. Het personeel op een neonatale afdeling is meestal immers zeer goed opgeleid om u in deze moeilijke periode te ondersteunen. Spreek over je bezorgdheid met je arts, de schakel tussen de ouders en de ziekenhuiswereld.
Wat in andere omstandigheden zo een natuurlijk gebeuren is, is hier totaal anders door je baby’s toestand en omdat hij in een couveuse ligt, die hem volledig isoleert van de buitenwereld. Streel hem zachtjes in het begin via de ‘handen’ van de couveuse. Praat tegen hem, zing voor hem, je kleintje is hier zeer gevoelig voor.
Geleidelijk aan zal je hem in je armen kunnen nemen, leert hij je lichaamsgeur kennen en voelt hij je huid, iets waar je baby zeer rustig van wordt. Als hij klaar is voor melkvoeding, gebruik dan indien mogelijk een borstkolf om je moedermelk af te kolven.
Wanneer je baby ongeveer 2,8 kg weegt en als uit de laatste tests blijkt dat hij volledig gezond is, mogen jullie beiden eindelijk naar huis! Natuurlijk vind je hem nog steeds zeer fragiel en kwetsbaar. Zijn gezondheidstoestand zal de volgende jaren echter nog voort verbeteren. Deze bereidheid van je kindje om te leven zal de achterstand van het begin snel compenseren en zelfs omvormen tot een buitengewone vitaliteit. Julius Caesar, Napoleon, Victor Hugo, Jean-Jacques Rousseau en Newton waren allemaal ooit prematuurtjes. Het mooiste bewijs, toch?
Moeder en kind hebben elkaar nodig. Elkaar na een lange scheiding weer vinden kan een grotere inspanning vergen om elkaar te begrijpen en naar elkaar te luisteren. Als je hier problemen ondervindt, praat er dan over met je omgeving en arts.