Babyboom
Babyboom
Zwanger

De babykamer van je dromen in 6 stappen

3 min
Organisatie/Administratie
Zwanger

De babykamer van je dromen in 6 stappen

3 min
Éveil, Santé
Je kindje is op komst! Hoe maak je van de toekomstige babykamer een leuk, geborgen slaapplekje voor je baby? Met de 6 tips tover je elke ruimte om tot de ideale droomplek!

1. Begin op tijd

Als je zwanger bent, komt er heel wat op je af. En hoe ronder je buik wordt, hoe minder je kan en mag doen. Het tweede trimester van je zwangerschap is daarom ideaal om met de babykamer te beginnen. De eerste maanden ben je er nog niet echt mee bezig en het laatste trimester is meestal wat zwaarder. Wat je wel kan houden voor je laatste zwangerschapsmaanden: de decoratie! Dat leuke én lichte werk is de kers op de taart voor een originele babykamer.


2. Maak een moodboard

Laat je inspireren door stijlen en trends op Pinterest, Instagram en verzamel alle ideeën en beelden die je leuk vindt op een creatief bord.


3. Kies je meubels

Een wieg of babybedje

Een wiegje of co-sleeper is ideaal voor de eerste maanden na de geboorte. Je baby voelt er zich veilig en geborgen in. En je kan het ook makkelijk naast of tegen je eigen bed plaatsen. (Onrustige) baby’s jonger dan 4 maanden kan je ook inbakeren. Zo creëer je een geborgen cocon rond je kindje, met de armen strakker naast het lichaam en genoeg bewegingsruimte voor de beentjes. Tot ongeveer 3 jaar slaapt je kindje in een babybed met hoge randen. Je kan ook kiezen voor een meegroeibed. Dankzij de twee bijgeleverde zijplanken vorm je het babybed snel en eenvoudig om tot een eenpersoonsbed. En probeert je kleintje uit bed te klimmen? Dan maakt een slaapzak dat heel wat minder makkelijk.

Een commode

Een commode met verlengstuk is handig om je baby op te verschonen en aan te kleden. En je hebt alles bij de hand wat je nodig hebt, zoals luiers, kleding en andere babyspullen. Geen luiertafel meer nodig? Verwijder dan het verlengstuk van de commode.

Een kleerkast

In een babykamer kan je niet genoeg opbergruimte hebben! Een kleerkast is ideaal om kleertjes, slaapzakken, lakentjes en andere spullen te bewaren. En je kiest zelf of je een kast met twee of drie deuren wil.

Een zitplekje

Om je baby ‘s nachts of overdag te voeden of te troosten, moet je goed kunnen zitten. Voorzie in de babykamer dus zeker ook een comfortabele stoel die niet te diep zit zodat je kan opstaan zonder je handen te gebruiken.


4. Niet te warm, niet te koud

De ideale temperatuur in de kamer waar je baby slaapt, ligt tussen 18 °C en 20 °C. Als de babykamer te koud of te warm is, kan dat de slaap van je baby verstoren. Maar soms lukt het niet om de juiste temperatuur te verkrijgen. Zorg dan voor beddengoed en slaapkleding met de gepaste TOG-waarde. Die waarde geeft aan hoe warm de stof is. Hoe hoger ze is, hoe hoger de warmte- en isolatiegraad van de stof is.


5. Voldoende verduistering

Een baby slaapt veel en is heel gevoelig voor licht. De eerste weken kent hij het verschil niet tussen dag en nacht. Om je baby sneller een goed dag-nachtritme te helpen ontwikkelen, is het belangrijk dat je de kamer ’s nachts goed verduistert. Maar als je dan naar je kleintje toe gaat om hem te voeden of troosten kan een nachtlampje met zacht licht wel handig zijn. Wanneer je kindje ouder is dan 1,5 jaar kan het ook helpen bij rusteloze nachten of na een nachtmerrie.


6. Troost en veiligheid

Vanaf zo’n 7 maanden wordt je baby eenkennig: afscheid nemen van papa en mama wordt dan moeilijker. Een knuffel(doekje) met de vertrouwde geur van thuis biedt dan een gevoel van troost en veiligheid. Het is een vriendje dat overal mee naartoe gaat. Naast een knuffel kan ook een fopspeen troost brengen. Kleine baby’s hebben een flinke zuigreflex en een fopspeen kan rustgevend werken.

Ontdek nu in onze shop !
94%
Pampers
Harmonie Maxi Maat 3
18.61
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
94%
Pampers
Harmonie Maxi Maat 3
18.61
Kopen
Pampers
Harmonie Mega Cube Maat 2
24.20
Kopen
89%
NAN
OPTIPRO 4
13.89
Kopen