De meeste moeders kunnen hun kind vanaf de vijfde maand voor het eerst voelen bewegen. Bij een eerste kind voel je meestal iets later (vanaf de 20e week) dan bij een tweede of derde kind (al vanaf de 16e week) dat de baby beweegt.
Hoe intensief de bewegingen voelbaar zijn, hangt onder andere ook af van de hoeveelheid vruchtwater, die in de 20e week schommelt tussen 100 en 300 milliliter. Hoe groter het zwembad in je buik, des te minder vaak je baby tegen de wand botst. Maar in de tweede helft van de zwangerschap wordt het voor je kind met de week krapper in je buik. Daarom beweegt hij niet meer zo veel, maar vaak wel gerichter en krachtiger. Niets om je ongerust over te maken!
Als je baby een tijdje niet beweegt, is hij vaak wat aan het rusten. Hij voelt wanneer jij veel beweegt of juist rustig bent. Misschien was je zelf zo afgeleid door wat anders dat jij je baby niet hebt voelen bewegen? Hij wordt meteen druk als je hem 'wakker schudt'.
Voel jij je ongerust dan kan je:
Als je baby beweegt door een van je acties, is alles waarschijnlijk in orde. Hou toch een oogje in het zeil. Als er duidelijk veranderingen in zijn/haar bewegingsritme komt, kan er iets aan de hand zijn. Als je merkt dat je baby de laatste 24 uur minder actief is dan gewoonlijk of als je minder dan tien bewegingen voelt op 12 uur tijd (na week 28), ga je best dadelijk naar je gynaecoloog.
Dit gebrek aan bewegingen van je baby kan te wijten zijn aan de volgende complicaties: