Babyboom
Babyboom
Baby

Tips tegen borstontsteking bij het borstvoeden

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

Tips tegen borstontsteking bij het borstvoeden

2 min
Éveil, Santé
<p>Borstontsteking of mastitis kan je op elk moment krijgen als je borstvoeding geeft. Wat is borstontsteking precies? En wat doe je eraan? Babyboom geeft tips!

Borstontsteking, ook wel mastitis genoemd, kan op eender welk moment voorkomen als je borstvoeding geeft. Borstontsteking komt zelden voor in de eerste weken na de geboorte, maar is een moeilijke en pijnlijke ontsteking die vaak voorkomt als vrouwen enkele weken aan het borstvoeden zijn. 

Wat is borstontsteking of mastitis?

Een borstontsteking of mastitis als gevolg van verstopte melkkanaaltjes. Het wordt vaak voorafgegaan door een pijnlijke, rode, harde zone in de borst en kan griep en koorts veroorzaken. 

Een melkkanaal raakt meestal verstopt doordat bij het borstvoeden de borst niet goed wordt geleegd tijdens het drinken of afkolven. Een melkkanaal kan ook verstoppen door te strakke kleding, een te kleine borstvoedings-beha of zelfs een draagdoek die je te heftig aantrekt. 

Als je tepelkloven hebt, is het risico van een borstontsteking groter. Via de kapotte huid van de tepel kan een bacterie in de borst komen. Door de pijnlijke tepels lukt het voeden vaak ook minder goed, wat de kans op een verstopping ook weer vergroot.

Wat doen in het geval van een borstontsteking?

  • Je kan de pijn proberen te verzachten met een warm bad, een warme douche of warme kompressen. Dankzij de warmte kan de melk ook beter stromen.
  • Na de borstvoeding kan je best eerder koude kompressen gebruiken om de pijn te verzachten.
  • Laat je baby eerst drinken van de pijnlijke borst. Leg de baby zo dat hij met zijn kin en neus gericht is naar de pijnlijke zone. Kijk erop toe dat de baby de borst zo goed mogelijk leegdrinkt.
  • Draag geen te strakke kleding of ondergoed want zo oefen je te veel druk uit op de borst.
  • Rust voldoende en laat desnoods het huishouden even voor wat het is.
  • Je hoeft in ieder geval de borstvoeding hiervoor niet stop te zetten! Vraag om hulp als je niet verder komt! 
En nog meer ...
Speciaal voor Mama