Constipatie is vrij normaal bij baby's, en het is geen pathologie. Dus maak je er geen zorgen over. Als constipatie daarentegen gepaard gaat met braken of uw baby vermagert, raadpleeg dan snel een arts. Bovendien komt bij gemengde voeding of flesvoeding de ontlasting natuurlijk vaker voor dan bij borstvoeding.
Na de leeftijd van 6 weken zal een baby die flesvoeding krijgt, gewoonlijk één keer per dag of één keer om de andere dag een grote boodschap doen.
Behalve de frequentie is vooral het uiterlijk van de ontlasting indicatief. Harde, droge ontlasting is een teken van constipatie. Als je kind een gezwollen, harde buik heeft en veel huilt als hij of zij ontlasting heeft, kan het ook constipatie zijn.
Als uw baby eenmaal flesvoeding krijgt, kan constipatie worden veroorzaakt door onjuiste dosering van zuigelingenmelk.
Als je baby flesvoeding krijgt, heeft hij of zij vaak gewoon last van "functionele" constipatie. Dit komt door de voeding. Wacht 3 of 4 dagen zonder ontlasting voor u de kinderarts raadpleegt, want ontlasting met tussenpozen is niet synoniem met constipatie.
De arts zal u begeleiden bij het vervangen van de melk en een melk kiezen die beter is afgestemd op de behoeften van uw baby.
U kunt ook mineraalwater gebruiken om de babyvoeding te reconstitueren. Bij warm weer kan constipatie worden veroorzaakt door lichte uitdroging, dus overweeg uw baby regelmatig een flesje water te geven gedurende de dag.
Kortom, bij het spenen is het raadzaam de melk van de baby aan te vullen met de helft van het magnesiumrijke water.
Het masseren van het buikje van je kind door zachtjes met je hand grote cirkels te maken, kan de stoelgang bevorderen.
Steek nooit een thermometer of iets anders in de billen van uw kind om de ontlasting te stimuleren, want dit kan pijn veroorzaken en het probleem overdrijven. En gebruik nooit zetpillen of andere laxeermiddelen zonder recept van een arts.
NB: Dit artikel is geen vervanging voor een medische consultatie of advies van een gezondheidsdeskundige.