Babyboom
Babyboom
Baby

De verzorging van het litteken na een keizersnede

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

De verzorging van het litteken na een keizersnede

2 min
Éveil, Santé

De verzorging van de episiotomie is erg belangrijk voor een goede genezing:

De verpleegster zal je 2 keer per dag komen verzorgen. Aan het einde van deze verzorging zal ze het litteken goed drogen met behulp van eosine. Het is belangrijk dat het litteken proper en droog blijft: spoel en droog het litteken goed na elke urinelozing om vochtigheid te vermijden. Draag geen ondergoed van synthetisch stof omdat dit materiaal de maceratie (het weken) bevordert. In sommige kraamklinieken maakt men gebruik van de haardroger omdat de warme lucht ervan de lokale vochtigheid vermindert en de genezing bevordert. Daar moet je natuurlijk ook niet mee overdrijven want dan loop je het risico de huid uit te drogen en het slijmvlies te verharden.

Het kan zijn dat je na een episiotomie schrik hebt dat de draadjes loskomen tijdens de stoelgang. Maak je daar zeker geen zorgen om want dat risico bestaat niet. Meestal worden draadjes gebruikt die vanzelf verteren en dus ook vanzelf verdwijnen na 1 à 3 weken. In principe mogen deze draadjes je geen ongemak opleveren. Mocht dat toch het geval zijn, dan kan je aan je arts vragen of ze verwijderd mogen worden. Dat kan normaal gezien vanaf de 5de dag na de bevalling. Externe draadjes, die zichzelf niet oplossen, worden na 5 dagen op een pijnloze manier verwijderd.

De 2, 3 dagen na de episiotomie kunnen pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Indien nodig zal je pijnstillers en ontstekingswerende middelen krijgen.

Bij sommige vrouwen gaat de knip bijna ongemerkt voorbij en is het ongemak miniem. Andere vrouwen hebben meer pijn en ongemak dan ze verwacht hadden. Een episiotomie is ten slotte een stevige wonde op een vervelende plaats. Hoeveel pijn het doet, is persoonlijk en hangt af van verschillende factoren o.a. het hechtmateriaal, de zwelling, de grootte van de knip. De pijn is voor sommige vrouwen moeilijk te verdragen omdat ze zich op deze pijn niet psychologisch hadden voorbereid. De meeste vrouwen verwachten immers dat na de weeën het pijnlijke gedeelte achter de rug is.

Als je veel pijn hebt, kan je je altijd troosten met de gedachte dat dit een manier was om het inscheuren te vermijden en dat inscheuren nog veel pijnlijker is. Twijfel in ieder geval niet om met de verpleegsters, je gynaecoloog of je vroedvrouw te spreken over het ongemak of de pijn die je voelt.

In sommige erg zeldzame gevallen wordt het litteken dik en hinderlijk. In dat geval kan een chirurgische ingreep soelaas bieden. Deze ingreep vindt plaats onder lokale verdoving, duurt amper een half uur en kan in de maanden na de bevalling geprogrammeerd worden.

En nog meer ...
Speciaal voor Mama