Babyboom
Babyboom
Zwanger

Een datingecho aan 8 weken

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Een datingecho aan 8 weken

2 min
Éveil, Santé
Tijdens haar zwangerschap maakt de zwangere vrouw verschillende echo's, waaronder de datingecho die bij 8 weken kan worden gemaakt. Je leest er hier alles over.

Een dating-echo :  wat is dat?

De datingecho is onderdeel van de kwartaalecho's. Dat is de eerste. Het doel is om de zwangerschap goed te lokaliseren. Dat betekent dat de eicel zich in de baarmoeder bevindt en niet in de eileiders of op de eierstokken.  Wat zou overeenkomen met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Zo kan de arts of verloskundige ook de bevruchtingsdatum bepalen. Dankzij de datum van de laatste menstruatie kan het de duur van de zwangerschap voorspellen en een meerlingzwangerschap (tweeling of meer) identificeren.

Deze echo is geen verplichting, maar eerder een aanbeveling, vooral bij vrouwen met een voorgeschiedenis (miskraam) of tijdens geassisteerde voortplanting, om mogelijke problemen en misvormingen van de foetus zoals trisomie 21 te vinden. Dit gebeurt met name dankzij de meting van nekplooi, dat wil zeggen de dikte van de nek van de foetus.

Deze echo wordt meestal tussen de 7de en 11de week gemaakt.

Hoe gebeurt dit concreet?

De datingecho is één van de eerste die de zwangere vrouw zal uitvoeren. Om beter zichtbaar te zijn op de echo, moet de jonge mama ontspannen zijn en mag ze de twee dagen voorafgaand aan de echo geen crème op haar buik smeren. Ze moet ook een lege blaas hebben.

De specialist brengt een (vaak koude) gel aan op de buik van de zwangere vrouw om de sonde over de huid te laten glijden en zo het embryo beter te kunnen onderscheiden op de afbeelding. Hij plaatst dan een apparaat op zijn buik en beweegt eroverheen om het embryo te zien. Dit onderzoek is volledig pijnloos, het wordt abdominaal gedaan maar kan ook vaginaal worden gedaan om betere beelden te krijgen.

Je hebt dus aan het einde van deze echo de beelden van de toekomstige baby, maar je weet het geslacht nog niet.

De 8ste week van amenorroe: waar komt het mee overeen?

De 8ste week van amenorroe (sa) komt overeen met de 6de week van de zwangerschap, ongeveer anderhalve maand.

Op dit moment meet de foetus tussen de 10 en 20 millimeter en weegt hij ongeveer 1,5 gram. Zijn hoofd is groter dan de rest van zijn lichaam, hij ziet er nog niet uit als een mens. Al zijn organen zitten op hun plaats. De foetus heeft zwemvliezen op handen en voeten. Zijn armen groeien sneller dan zijn benen. Zijn tong, mond en neusgaten beginnen zichtbaar te worden, maar we kunnen zijn gezicht nog niet onderscheiden of hoe hij eruit zal zien als hij ouder is.

Het hoogste niveau van de hormoonspiegel in het bloed van de aanstaande mama valt precies in deze periode. Ze is dan ook niet in topvorm (misselijkheid, braken, vermoeidheid, speekselvloed...). Ze voelt de foetus nog niet bewegen. Deze heeft de neiging om op de blaas te leunen, wat frequente aandrang tot plassen zal veroorzaken.