Babyboom
Babyboom
Zwanger

Een natte onderbroek, waarom? En wat kan je daaraan doen?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Een natte onderbroek, waarom? En wat kan je daaraan doen?

2 min
Éveil, Santé
Is je onderbroek permanent nat? En als het een barst in de vruchtwaterzak is? Hoe herken je dat?

Een natte onderbroek, wat is een vruchtwaterscheur?

De vruchtwaterzak bevat twee membranen die het amnion en het chorion worden genoemd. In de membranen bevindt zich het vruchtwater. Wanneer de zwangerschapsduur nabij is, gebeurt het dat deze vliezen breken. Dit wordt voortijdige breuk van de vliezen genoemd.

Als de vruchtwaterzak breekt, veroorzaakt dit een overvloed aan vloeistof :  het is het breken van het water.De zak met water mag echter niet volledig breken en barsten. Het vruchtwater stroomt dan niet ineens maar continu. Dit heet: de spleet van de vruchtwaterzak.

Factoren die de vruchtwaterbreuk bevorderen

De spleet van de vruchtwaterzak ontstaat aan het einde van de zwangerschap. Maar soms komt het te vroeg. Er zijn verschillende oorzaken:

  • een urineweginfectie
  • een voorgeschiedenis van vroeggeboorte
  • de opening van de zak

Symptomen van het gebroken water

Houd er rekening mee dat het barsten van de vruchtwaterzak moeilijk te herkennen is: vaginale afscheiding, kleine urine-lekkages of barsten van de vruchtwaterzak, verschillende mogelijke opties.

Kleine urinelekkages zijn talrijk aan het einde van de zwangerschap, vanwege het gewicht van de baby die op de blaas drukt. Soms is een simpele lach, een niesbui, een hoestbui al voldoende. Over het algemeen is het te herkennen aan zijn kenmerkende geur en zijn gele kleur.

Vaginale afscheiding komt ook vaak voor aan het einde van de zwangerschap, gemakkelijk te herkennen: plakkerig en witachtig. Ze zijn heel anders dan vruchtwater, vloeibaar, transparant en geurloos.

Het onmiskenbare symptoom van een scheur in de waterzak is de herhaling hiervan. Zelfs als je je slipje vaak verwisselt, worden ze constant nat! Wacht niet langer en ga naar de kraamafdeling!

De risico's voor de baby en de mama

Bij een breuk van de vruchtwaterzak zijn er grote risico's voor de moeder en de baby. Die van infectie voor de baby, daarom is het zo belangrijk om in zo'n geval naar de kraamafdeling te haasten... Er is ook een risico op vroeggeboorte, ademnood, evenals het inzakken van de navelstreng voor de baby tijdens de geboorte ...

Wat de moeder betreft komt er een keizersnede en is er kans op baarmoederontstekingen.Over de spleet in de vruchtwaterzak

In aanwezigheid van een barst in de waterzak zal de verzorging verschillen naargelang de duur van de zwangerschap. Tussen 22 en 35 weken zwangerschap wordt de aanstaande moeder opgenomen en verzorgd.

Het belangrijkste idee is om 35 weken zwangerschap te bereiken, zodat de baby zonder problemen wordt geboren. Deze zorg omvat een infectieuze beoordeling, antibioticatherapie vanaf ziekenhuisopname, een echo tweemaal per maand, regelmatige foetale hartslagregistraties, evenals behandeling om weeën te stoppen.

Wanneer de zwangerschapsduur aanbreekt, wordt een antibioticabehandeling toegediend, als de aanstaande mama 12 uur na het breken van de vliezen nog niet is begonnen met bevallen. En als de bevalling binnen 24 tot 48 uur nog steeds niet is begonnen, leidt het verplegend personeel de bevalling in.