De gewichtstoename tijdens de zwangerschap is bij iedere vrouw anders. In het algemeen bedraagt deze niet meer dan 15 kg, maar natuurlijk is ze ook afhankelijk van je basis- of startgewicht.
Als je startgewicht te hoog is, mag je slechts 7 tot 8 kg aankomen.
Als je daarentegen meer van het slanke type bent, mag je zonder probleem meer dan 12 kg aankomen.
Je moet je alleen zorgen maken over je gewichtstoename als het gaat om een groot aantal kilo’s die er zeer plots bijkomen. Je moet dan onmiddellijk je arts hiervan op de hoogte brengen.
Natuurlijk zal je baby beter gevoed zijn als deze gewichtstoename over de hele zwangerschap wordt gespreid.
In het begin, d.w.z. gedurende de eerste 2 maanden, is de gewichtstoename vaak onbeduidend, de baby weegt 5 gram! Sommige vrouwen kunnen zelfs afvallen vanwege hun misselijkheid en braken. Als dit ook bij jou zo is, hoef je je geen zorgen te maken.
Als je echter meteen al 4 kg aankomt, zal je later in de zwangerschap voorzichtiger moeten zijn.
De kilo’s die daarna en tot en met de 5e maand erbij komen zorgen ervoor dat je een reserve kunt opbouwen in de vorm van eiwitten in de spieren en vetten in het vetweefsel.
Gedurende de laatste 4 maanden zal je gewichtstoename groter zijn, omdat je baby nu sterk begint te groeien. Hij zal voedingsstoffen rechtstreeks uit je dieet halen, maar ook uit de reserves die je aan het begin van de zwangerschap zo zorgvuldig hebt opgebouwd.
Baby: 3,5 kg
Placenta: 0,7 kg
Vruchtwater: 0,9 kg.
Baarmoedervergroting: 0,9 kg
Toename van het borstvolume: 0,7 kg
Toename van het bloedvolume: 1,8 kg
Totaal aantal nuttige kilo's: 8,5 kg
Vetweefsel: 3,5 kg
Totale gewichtstoename: 12 kg