Wat is een borstontsteking?
- Een borstontsteking (of mastitis) ontstaat meestal als gevolg van verstopte melkkanaaltjes.
- Een borstontsteking wordt vaak voorafgegaan door pijnlijke, rode, harde zones in de borst en kan griep en koorts veroorzaken.
Wanneer krijg je een borstontsteking?
Borstontsteking (of mastitis) kan op eender welk moment van de borstvoeding voorkomen, maar komt toch het meest frequent voor als je baby al enkele weken oud is.
Wat kan je doen wanneer je een borstontsteking hebt?
- Verzacht de pijn met koude kompressen.
- Een nadeel van de koude kompressen is dat melkkanaaltjes dichtgaan, dus voor het voeden moet je je borsten terug opwarmen.
- Leg een kwartier vóór de voeding een warme doek, washandje of een kersenpittenkussentje op je borsten of neem een warme douche. Dat bevordert de doorbloeding, opent de melkkanaaltjes weer, waardoor de melk beter gaat stromen en waardoor je baby de borst beter kan leegdrinken.
- Druk voor je de baby aanlegt eerst wat melk uit de borst: dit vermindert de spanning.
- Laat je baby eerst drinken van de pijnlijke borst. Leg de baby zo dat hij met zijn kin en neus gericht is naar de pijnlijke zone. Kijk erop toe dat de baby de borst zo goed mogelijk leegdrinkt. Zodat ze weer soepel aanvoelt.
- Voor de baby is een borstontsteking niet schadelijk.
- Na de voeding kan je de pijn weer opnieuw verzachten met koude kompressen.
- Draag geen te strakke kleding of ondergoed want zo oefen je te veel druk uit op de borst.
- Rust voldoende en laat desnoods het huishouden even voor wat het is.
- Als het aanleggen aan de ontstoken borst niet goed gaat, moet die worden afgekolfd. Die borst moet zo goed mogelijk leeggemaakt worden.
- Om in de toekomst een nieuwe borstontsteking te voorkomen, is het belangrijk erop te letten dat er geen lange tijd tussen twee voedingen in zit.
- Je hoeft in ieder geval de borstvoeding hiervoor niet stop te zetten!
We wensen je alvast een voorspoedig herstel!
Annelies, redactrice