Babyboom
Babyboom
Baby

Heeft je baby eczeem?

3 min
Gezondheid van de baby
Baby

Heeft je baby eczeem?

3 min
Éveil, Santé
Eczeem is een huidaandoening die ongeveer 15 tot 20% van de zeer jonge kinderen treft. Zij krijgen ruwe rode plekken, soms op verschillende delen van het lichaam, die jeuk veroorzaken. Is je kindje hier het slachtoffer van? Dan is het belangrijk om het natuurlijk evenwicht van zijn huid op duurzame wijze te herstellen.

Wat is eczeem juist? 

Eczeem, ook wel atopische dermatitis genoemd, is een chronische huidaandoening die zich al in de eerste levensmaanden kan ontwikkelen. De huid van de baby wordt droog, schilferig en verkleurt rood of  is gebarsten, wat jeuk veroorzaakt.

Bij jonge baby's ontwikkelt eczeem zich vooral op het voorhoofd, de wangen, de kin, de borst of de bovenbenen. Op de leeftijd van 2 jaar kan dit eczeem zich uitbreiden naar de huidplooien, zoals de ellebogen, achter de knieën, ter hoogte van de nek of de oren en op de polsen, de enkels en de handen.

Da’s natuurlijk niet aangenaam en zelfs pijnlijk voor je kleintje, dat zich voortdurend krabt en niet goed slaapt. Wat dan weer slecht is voor zijn humeur, tot grote spijt van de ouders! 

Gelukkig wisselen de periodes met eczeem elkaar af en kent baby ook symptoomvrije periodes. Niettemin blijft zijn huid tussen de opstoten door droog en gevoelig voor irritatie. Men zegt dan dat de baby een huid met neiging tot atopie heeft.

 

Wat is de oorzaak van je baby’s eczeem?

Hoewel eczeem één op de vijf kinderen treft, heeft men de oorzaak hiervan nog niet precies kunnen achterhalen. Maar sommige factoren, zoals omgeving, irriterende stoffen, hitte of kou, kunnen hieraan bijdragen. 

Genetische aanleg lijkt ook een rol te spelen. Sommige families zijn meer getroffen dan andere. Het risico op eczeem bij kinderen is twee tot drie keer groter wanneer één ouder eczeem heeft. Het wordt nog groter als beide ouders de aandoening hebben.

Tot slot kan eczeem bij kinderen ook gelinkt worden aan allergieën, of het nu gaat om voedselallergieën of allergieën die worden veroorzaakt door externe bronnen, zoals dieren, huisstofmijten of pollen.

Aan jou om baby’s ongemak te verlichten!

Als de huid van je kleintje bijzonder gevoelig is, volstaan vaak een paar eenvoudige maatregelen om het ongemak van eczeem te beperken:

  • Voorkom dat baby zich krabt met het risico z’n huid nog meer schade toe te brengen en het eczeem te verergeren. Laat hem slapen met kleine katoenen handschoentjes aan.
  • Het is belangrijk om na het badje de huid van je kindje goed te hydrateren met een een olie-in-water emulsie met prebiotica die de huidbarrière versterkt om gedurende minstens 3 maanden opstootvrij te zijn*.
  • Heeft je baby een milde tot matige vorm van eczeem, smeer dan van bij de eerste tekenen ervan een crème tegen jeuk en zonder cortisone die snel de jeuk en roodheid vermindert en tegelijk de huidbarrière herstelt.
  • Als het eczeem ernstige vormen aanneemt, moet je advies vragen aan je arts, die een passende behandeling kan voorschrijven  om infectie te voorkomen.

Natuurlijk helpt het  ook om het eczeem van je kindje onder controle te houden als je de uitlokkende prikkels weet te achterhalen. Door een goede observatie zul je na verloop van tijd weten welke irriterende stoffen een reactie bij je kindje uitlokken : verzorgingsproducten, warmte, bepaalde voedingsmiddelen…

 

Huidverzorging die helpt en het hele gezin ten goede komt

Om actie te kunnen ondernemen zodra de eerste tekenen van een opstoot zich aandienen, heb je best een middel in huis dat verlichting brengt bij roodheid en jeuk als gevolg van huidirritaties zoals eczeem, een droge huid of allergische reacties. Tenzij je baby aan een ernstige vorm van eczeem lijdt, is een product op basis van cortisone niet nodig.

En nog meer ...
Gezondheid van de baby