Babyboom
Babyboom
Baby

Interessante weetjes over borstvoeding

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

Interessante weetjes over borstvoeding

2 min
Éveil, Santé

Voor je aan borstvoeding begint, is het raadzaam je goed te informeren.

We sommen hier alvast enkele interessante weetjes op:

  • Een pasgeboren baby is voorgeprogrammeerd om te zuigen. Als je de baby laat doen, zal hij spontaan naar je borst kruipen en je tepel zoeken.
  • Of de baby nu zelf je tepel vindt of niet, het is in ieder geval belangrijk dat de baby vanaf de geboorte kan blijven drinken tot hij zelf beslist om ermee te stoppen.
  • Het is ook belangrijk dat je hem van de ene borst naar de andere brengt want het zuigen van de baby stimuleert de melkproductie.
  • Voor een geslaagde borstvoeding, moet de moeder het echt willen en er zin in hebben. Als je er geen plezier in schept of als je geremd bent in je bewegingen, zal de baby dat snel aanvoelen.
  • Als je begint met borstvoeding moet je weten dat dit een fysiologische proces is waar je geen regels op kan toepassen. De ene baby wil ieder uur drinken terwijl een andere baby maar om de 4 uur honger zal hebben. Een baby die huilt en weigert te drinken, kan je ook nooit verplichten te drinken.

Ga de eerste dagen gewoon op je gevoel af en stel je baby gerust.

  • We staan er soms niet bij stil dat de baby na de geboorte voor het eerst een hongergevoel ervaart. Tijdens de voorbije 9 maanden kreeg hij immers dadelijk wat hij nodig had.
  • Maak je geen zorgen als je de indruk hebt dat je melk er de eerste dagen 'raar' uitziet. Je melk is op dat moment immers nog niet rijp. Het is een gelige, stroperige vloeistof die colostrum wordt genoemd. Colostrum zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen voor de baby. Geleidelijk aan zal het colostrum evolueren naar rijpe moedermelk.
  • Als je merkt dat niks uit je borst komt en als je de indruk hebt dat je baby gewoon aan het spelen is, laat hem dan maar gewoon doen. Maak je dan de bedenking dat dit nuttig is omdat de bewegingen toch de instructie geven aan de borst melk te produceren.
  • Je hoeft je nooit zorgen te maken over de samenstelling van moedermelk omdat die altijd aangepast is aan de noden van de baby. Het enige wat kan gebeuren, is dat je onvoldoende melk produceert. Hierbij speelt het feit of je al dan niet zin hebt om borstvoeding te geven een niet te verwaarlozen rol.
  • Zelfs als je snel na de geboorte terug begint te werken, loont het zeker de moeite om borstvoeding te geven. Enkele dagen of weken borstvoeding zijn al gunstig voor de baby.

Als je goed geïnformeerd bent over de manier waarop borstvoeding werkt, als je een serene houding aanneemt tov borstvoeding en als je een blind vertrouwen kan hebben in de zuigkracht van je baby, is de kans groot dat het geven van borstvoeding geen problemen zal opleveren.

Bovendien zal je een erg intens contact hebben met de baby tijdens de borstvoeding. Dit geeft je een voorsprong bij het opbouwen van een relatie van je baby. Op die manier wen je ook sneller en makkelijker aan de nieuwe rol die je nu moet spelen als moeder.

En nog meer ...
Speciaal voor Mama