Babyboom
Babyboom
Zwanger

Lichamelijke en emotionele veranderingen tijdens de zwangerschap

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Lichamelijke en emotionele veranderingen tijdens de zwangerschap

2 min
Éveil, Santé
Als vrouw merk je soms gewoon aan je lichaam dat je zwanger bent: je borsten zijn gevoeliger, je hebt last van ochtendmisselijkheid, je moet vaker plassen, ... Er zijn veel hormonale en fysieke veranderingen tijdens de zwangerschap. Maar wist je dat ook je hersenen tijdens deze 9 maanden veranderen ?


1.Hormonale veranderingen

De placenta zorgt voor de productie van het zwangerschapshormoon HCG. Dat hormoon verhindert de eisprong en zet de eierstokken aan om enorme hoeveelheden oestrogeen en progesteron te produceren. Deze hormonen zijn nodig om de zwangerschap in stand te houden. De mogelijke symptomen van deze hormonale ontregeling zijn:

  • Misselijkheid (meestal ’s morgens) die vaak afneemt in het tweede trimester (met een boost van energie op dat moment);
  • Vermoeidheid, mogelijk gepaard met hoofdpijn;
  • Veranderende emoties of stemmingswisselingen;
  • Een frequente drang om te plassen.

 De placenta maakt tijdens de zwangerschap ook een hormoon aan waardoor de schildklier actiever wordt. Dat zorgt voor een snellere hartslag, meer zweten en mogelijk stemmingswisselingen. Op de website van Nutricia Baby leer je meer over zwangerschapsklachten en hoe je die het best kunt verlichten.

2. Lichamelijke veranderingen

Nieuw leven dat in je groeit, is een wonder van de natuur. Je lichaam zal in slechts 40 weken een nieuw mensje maken van één enkele cel. Het zal daarom ingrijpende veranderingen ondergaan:

  • Je buik wordt pas echt rond na week 20, soms eerder, vooral als het niet je eerste zwangerschap is;
  • Je blaas komt in het gedrang door je groeiende baarmoeder, waardoor je vaker moet plassen;
  • Je kan last hebben van obstipatie, omdat je darmen trager werken;
  • Je borsten worden groter en soms ook gevoeliger;
  • Er kan een bruine streep op je buik verschijnen, van je navel tot je schaambeen;
  • De huid rond je tepels (tepelhof) kan donkerder worden;
  • Dankzij het oestrogeen is je haar dikker, zijn je nagels sterker en heb je een stralende teint.

 
3. Emotionele veranderingen

Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar het is wel al duidelijk dat de hersenen veranderingen ondergaan tijdens de zwangerschap; vooral tijdens de eerste zwangerschap. Onder invloed van zwangerschapshormonen treden er diepgaande veranderingen op in de hersenen, wat er op duidt dat aanstaande moeders zich voorbereiden op het moederschap.

  • De hippocampus, een deel van de hersenen dat een rol speelt bij het geheugen, krimpt bij zwangere vrouwen.
  • In hersengebieden waar empathie, angst en sociale interactie voorkomen, wordt grotere activiteit waargenomen. Dit komt door de hoge dosis hormonen die vrijkomen tijdens de zwangerschap. Deze hormonen zorgen ervoor dat vrouwen in een later stadium een band met hun pasgeboren baby kunnen aangaan. De bekende gevoelens van het moederschap - liefde, bescherming en zorg – beginnen met andere woorden al in de hersenen.
  • De amygdala, een amandelvormige kern van neuronen in onze hersenen, ontwikkelt zich gedurende de eerste maanden na de bevalling. Een vergrote amygdala maakt een nieuwe moeder gevoelig voor de behoeften van haar pasgeboren baby. De hormooncocktail zorgt ervoor dat de moeder daadwerkelijk iets doet met deze behoeften.
  • Het brein ondergaat de meeste veranderingen tijdens de eerste zwangerschap. Dit kan verklaren waarom vrouwen, vooral bij het eerste kind, vaak emotioneel uit balans zijn. Alles is veel intenser.

 
Vergeet vooral niet te genieten van deze periode, en in geval van vragen of twijfel, raadpleeg altijd je arts.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen