U begint dus beetje bij beetje op te raken. Dit is echter nog steeds de ideale tijd voor uw plannen om te verhuizen of te reizen, want daarna zal het moeilijker worden.
Tip: Begin met ademhalingsoefeningen die zeer nuttig zullen zijn tijdens je bevalling.
Uw baby begint uw ijzervoorraden aan te spreken om rode bloedcellen te produceren, wat u een goed excuus geeft om chocolade te eten!
Pas op voor spataderen, aambeien en kuitkrampen in het midden van de nacht! Kleed u losjes, vermijd drukkende kleding en leg uw benen hoog om te slapen.
Steeds vaker voel je je baby in je buik roeren. Hij heeft nog veel ruimte en hij maakt er gebruik van! U zult deze bewegingen ongetwijfeld interpreteren: hij is blij, boos... Voor de vader is het ook in deze periode dat hij de baby zal kunnen voelen: ook voor hem is het een belangrijke fase omdat het zijn vaderschap een beetje concreter maakt!
Dit is een periode van grote psychische beroering. Vaak beginnen vrouwen in deze fase van hun zwangerschap veel meer te dromen: de duur van de REM-slaap (de tijd waarin we dromen) neemt in feite toe. Een manier om uit te drukken wat de aanstaande moeder voelt! Na 5 maanden zwangerschap, is je lichaam nu rond zonder complexen. Je ziet er geweldig uit! Meer dan ooit moet u evenwichtig eten.
Zwem om jezelf te ontlasten, het is soeverein dat je zult zien. Drink ook veel water, want uw nieren, die voor de gelegenheid in volume toenemen, werken voor twee.
Aarzel niet om je partner om een massage te vragen, dat is ook een uitstekende remedie!
In het algemeen wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen tussen 10 en 12/14 kilo aankomen. Idealiter zou je 1,5 kilo per maand moeten aankomen tot het einde van de zwangerschap. De helft van dit extra gewicht gaat naar de baby, de placenta, het vruchtwater en de rest naar jou! Als u denkt dat u boven dit gemiddelde zit, moet u misschien uw dieet herzien om het evenwichtiger te maken.
Maar laat dit ook geen obsessie worden: het is normaal om aan te komen als je zwanger bent. Het is gezond! Begin in deze periode niet met een dieet. Als je echt overgewicht hebt, moet je hulp zoeken. Een zwangere vrouw verbrandt tussen de 2100 en 2300 calorieën per dag. Waarom raadpleegt u geen voedingsdeskundige die u kan helpen om een gelukkige zwangerschap te hebben zonder al te veel aan te komen?
Het is heel mooi, want de baby lijkt veel op de pasgeborene die hij zal zijn. Soms zie je hem op zijn duim zuigen! En het is tijdens deze tweede echografie dat je het geslacht van je baby zal kunnen te weten komen. Meestal is het het getrainde oog van de arts dat bepaalt of de baby een meisje of een jongen is, maar soms is er geen ruimte voor twijfel en komen de ouders er zelf achter wat het geslacht van hun kind is.
Dit onderzoek heeft ook en vooral tot doel eventuele gebreken of misvormingen op te sporen: om optimaal te zijn en in de beste omstandigheden te worden uitgevoerd, moet het plaatsvinden tussen de 22e en 24e week. Uw echograaf zal de grootte van de baby controleren, al zijn ledematen meten, de diameter van zijn hoofd...
In de overgrote meerderheid van de gevallen, is de baby in goede conditie. In geval van twijfel zal de operator een second opinion vragen. Er zijn verschillende soorten anomalieën (al dan niet geneesbaar), maar de wet staat toe dat de zwangerschap medisch wordt afgebroken op besluit van de moeder. Dit is altijd een vreselijke beslissing en bijzonder schrijnend voor het echtpaar. Ook de positie van de placenta wordt zorgvuldig overwogen: deze moet zich op de bodem van de baarmoeder of bovenaan de zijwanden bevinden. Als de placenta onderaan ligt, bij de opening, wordt gezegd dat het een laagliggende placenta is.
Er kunnen bloedingen optreden en er moeten bepaalde voorzorgsmaatregelen worden genomen. De moeder wordt vaak aangeraden te gaan liggen. Als de arts vaststelt dat de placenta is losgekomen (placenta previa), bestaat er een risico op prematuriteit, waarvoor speciale medische verzorging nodig is. Als de placenta overlappend is, zeer laag ligt, praktisch bij de uitgang van de baarmoeder, bestaat er een risico op een bloeding of een vroeggeboorte. Een keizersnede zal dan worden uitgevoerd.
Het antwoord is duidelijk nee! En dit geldt zelfs als sommige ouders graag een meisje of een jongen willen hebben. Er bestaat geen toverformule om het geslacht van een baby op voorhand te bepalen. Het enige geval dat de keuze van het geslacht van een kind zou kunnen rechtvaardigen, is het voorkomen van de overdracht van een genetische ziekte die alleen bij meisjes of alleen bij jongens voorkomt.
De meest doeltreffende techniek in dit geval is het selecteren van embryo's in het laboratorium en het bepalen van hun geslacht. Dit is alleen mogelijk binnen een zeer strikt wettelijk kader en wordt uitgevoerd in erkende laboratoria: dit is pre-implantatiediagnostiek. Aan de hand van een karyotype van een cel van een embryo kan niet alleen het geslacht van het embryo worden bepaald, maar ook of het door een genetische ziekte is aangetast.
Wist je dat? Het is gezond om te sporten als je zwanger bent. Laten we duidelijk zijn! Het gaat niet over het lopen van een marathon. Sommige sporten zijn absoluut verboden: onderwatersporten (duiken, onderwatervissen) zijn levensgevaarlijk voor uw baby.
Andere worden sterk afgeraden: alle sporten waarbij een valrisico bestaat (skiën, paardrijden, mountainbiken, enz.), contactsporten (judo, karate en zelfs voetbal, rugby, enz.) of sporten met stoten (volleybal, hanbal, basketbal, gymnastiek, fitness, enz.). Andere daarentegen worden in kleine doses aanbevolen: wandelen, zwemmen, zachte lichaamsbeweging, yoga, enz.Ces pratiques sportives vous permettront de vous maintenir en forme, de limiter votre prise de poids et de diminuer les petites tensions et bobos liés à la grossesse (mal de dos…). Des études récentes montrent que l’activité physique pendant la grossesse permet aussi de diminuer les risques de diabète gestationnel.
Als u dat nog niet hebt gedaan, is het tijd om uit te zoeken in welk kraamkliniek uw kind zal worden opgenomen. Het eerste criterium dat u bij deze keuze hanteert, is het verloop van uw zwangerschap. Niveau 1 kraamklinieken hebben een verloskundeafdeling en voeren de meest voorkomende pediatrische ingrepen uit.
Zij bestrijken derhalve 90% van de leveringen. Niveau 2 kraamklinieken zijn bestemd voor moeders van wie de kinderen speciale zorg nodig hebben: zij beschikken over een neonatale afdeling. Niveau 3 kraamklinieken zijn bestemd voor vrouwen met een moeilijke zwangerschap. Zij zijn uitgerust met eenheden die baby's kunnen opvangen die te vroeg geboren zijn, een operatie nodig hebben of een misvorming hebben.
Voor de overgrote meerderheid van zwangere vrouwen is het niet wenselijk een kraamkliniek van niveau 3 te kiezen omdat die beter is uitgerust. Bevallen in een ultra-medische omgeving is niet per se wenselijk. U kunt uw beslissing dan baseren op materiële criteria: de afstand van de kraamkliniek tot uw woonplaats, de arts die u volgt werkt in een bepaalde kraamkliniek, de beschikbaarheid van eenpersoonskamers, het budget dat u zich kunt veroorloven: de verschillen tussen een openbare en een privé-instelling kunnen aanzienlijk zijn.
U zult dan persoonlijke criteria hebben. Het medisch personeel van sommige kraamklinieken staat meer open voor alternatieve bevallingsmethoden: de voorbereidingen die worden aangeboden, het al dan niet kiezen voor een ruggenprik, de begeleiding tijdens de bevalling, de keuze van de houding voor de bevalling, het al dan niet geven van de voorkeur aan borstvoeding, huid-op-huid contact, enz. Al deze criteria zullen u helpen bij het kiezen van de plaats waar uw baby geboren zal worden. Maar op het platteland is deze keuze soms onmogelijk: slechts één gezondheidsinstelling is in staat toekomstige moeders te ontvangen.
Je kind lijkt meer en meer op de baby die hij zal zijn als hij geboren wordt! Zijn hoofd is ongeveer een derde van zijn grootte. Hij is ongeveer 30 cm lang en weegt 600 gram. Hij heeft geen vetreserves en ziet er erg mager uit. Zijn huid is rood en gerimpeld.
Zijn longen zijn nog gevuld met vruchtwater, maar hij is ze nog aan het trainen om te werken. Hij oefent ook met slikken. Voor het eerst is uw baby uniek: zijn vingerafdrukken zijn gevormd en hij heeft ook vingernagels. Het meest geavanceerde deel van zijn hersenen is in ontwikkeling: de cortex.
In zijn lichaam worden de verhoudingen verfijnd, de werking van elk orgaan geperfectioneerd, en hij fabriceert zijn zenuwcellen in grote series.
Zijn bewegingen zijn nu gecoördineerd en hij kan schoppen en slaan. In het algemeen voel je hem vaker bewegen als je in rust bent en hij heeft de neiging zich op te krullen als je beweegt.
Terwijl hij zijn vruchtwater opslurpt, wordt hij soms opgetild door een enorme hik! Het is nogal een vreemde gewaarwording.
Hij is bijna 30 cm en meer dan 500 g.