Onze darmflora is een bijzondere wereld op zich. Hij bestaat uit miljarden bacteriën in variaties en combinaties die bij elke persoon anders zijn. Ook bij je peuter is dit het geval. Al vlak na de geboorte nestelen zich de eerste bacteriën in de darmen, en het aantal groeit nadien verder. Steeds meer micro-organismen komen via voedsel, aanrakingen of de lucht de slokdarm binnen en maken de darmflora zo compleet. Dat verklaart waarom iemands darmflora even uniek is als zijn vingerafdruk.
In onze darmflora leven goede en slechte bacteriën samen. Goede bacteriën hebben een positief effect hebben op de gezondheid. Ze beschermen tegen ziekten en infecties en zorgen voor een vlotte spijsvertering. Soms wordt het evenwicht tussen de goede en slechte bacteriën verstoord, bijvoorbeeld door een infectie, antibioticakuur of een veranderd voedingspatroon. In dat geval kunnen de slechte bacteriën de overhand krijgen.
Een mogelijk gevolg hiervan is diarree. Diarree bij peuters meestal een vrij normaal verschijnsel dat vanzelf weer over gaat. Naast aangepaste voeding en voldoende drinken is het belangrijk om de darmflora van je kindje dan extra te ondersteunen. En dan komen de melkzuurbacteriën in het verhaal.
Melkzuurbacteriën worden al sinds de oudheid gebruikt om melk te fermenteren en er yoghurt of kefir van te maken. Je vindt ze ook terug in gefermenteerde voeding, zoals zuurkool, karnemelk en moedermelk. Melkzuurbacteriën doen wonderen voor een de darmflora. Ze helpen bij de afbraak van zetmeel- en vezelstoffen uit onze voeding en produceren bepaalde vitamines en vluchtige vetzuren.
Om de balans in de darmflora te herstellen, bijvoorbeeld bij diarree, zijn melkzuurbacteriën onmisbaar. Voor een optimale dosis kies je best voor een voedingssupplement uit de apotheek dat de juiste mix én dosis bevat om de darmflora van je kindje weer in evenwicht te brengen. Tip: zorg ervoor dat je dit altijd in huis hebt én meeneemt op vakantie.
Ontdek hét voedingssupplement voor blije buikjes.