Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Ben ik minder vruchtbaar na een vaginale infectie?

4 min
Kinderwens

Ben ik minder vruchtbaar na een vaginale infectie?

4 min
Éveil, Santé
Er zijn veel verschillende vormen van vaginale infecties. Wat zijn de gevolgen voor je vruchtbaarheid?

De vagina bevat van nature bacteriën die de saprofytische flora vormen. Deze bacteriën zijn niet gevaarlijk, integendeel, ze helpen je vagina te reguleren en te beschermen tegen infecties. Als je vaginale flora wordt verstoord door iets van buitenaf, is de kans groter dat je een vaginale infectie krijgt. Er zijn veel verschillende vormen van vaginale infecties. Wat zijn de gevolgen voor je vruchtbaarheid?

Schimmel of schimmelinfecties

Vaginale schimmelinfecties zijn een schimmelgroei op je vaginale slijmvlies. Het wordt veroorzaakt door gist die van nature op de slijmvliezen leeft zonder symptomen te veroorzaken, maar een externe verstoring zoals het nemen van antibiotica, een verzwakt immuunsysteem, diabetes, de anticonceptiepil of te vaak douchen kan een geval van vaginale schimmel veroorzaken. De symptomen van schimmel zijn jeuk en ontsteking van de vulva en vagina. Deze infectie kan leiden tot een vertroebeling van het baarmoederhalsslijm en vermindert de kans om zwanger te worden. Baarmoederhalsslijm speelt een cruciale rol bij de bevruchting, omdat het de zaadcellen in staat stelt naar de eicel te reizen. Gelukkig is vaginale schimmel gemakkelijk te behandelen met antischimmelmiddelen die in de vagina kunnen worden ingebracht, en duurt het een dag tot een week voordat de schimmel volledig genezen is.

Bacteriële infecties

De drie meest voorkomende bacteriële vaginale infecties zijn gonorroe, chlamydia en vaginose.

Neisseria gonorrhoeae infectie

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening die wordt veroorzaakt door de bacterie N. gonorrhoeae. Bij 75% van de vrouwen met gonorroe verloopt de infectie asymptomatisch. Bij het resterende kwart kunnen de symptomen urethritis en ontsteking van de baarmoederhals of de vestibulaire klieren zijn. Gonorroe kan op dezelfde manier worden vastgesteld als chlamydia, met een uitstrijkje van de baarmoederhals, en is ook te behandelen met antibiotica. Het is belangrijk gonorroe in een vroeg stadium te laten behandelen, omdat het kan leiden tot ernstige complicaties. Als deze infectie niet wordt behandeld, kan zij blaasontsteking, pijn bij het vrijen en ontsteking van de baarmoeder en de eileiders veroorzaken, wat tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Chlamydia

Chlamydia is een infectie van het lichaam die wordt veroorzaakt door de bacterie "Chlamydia trachomatis", zij is seksueel overdraagbaar en kan worden gediagnosticeerd door een cervico-vaginaal monster te nemen. In de meeste gevallen verloopt de infectie asymptomatisch, maar in zeldzamere gevallen kunnen symptomen optreden zoals bloedingen buiten de menstruatie, een witachtige afscheiding uit de vagina, moeilijkheden bij het plassen of urethritis. Asymptomatische vormen van chlamydia genezen meestal spontaan. Na enkele jaren verdwijnen de bacteriële sporen van de infectie. Helaas ontwikkelt ongeveer een derde van de chlamydia-infecties complicaties. In deze situatie ontwikkelt de infectie zich tot PID (infectie van de eileiders), die op zijn beurt chronische bekkenpijn veroorzaakt en het risico op onvruchtbaarheid met 10% tot 20% verhoogt. Deze infectie kan worden behandeld met antibiotica.

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is geen seksueel overdraagbare aandoening, maar een verstoring van het evenwicht in de vaginale flora. Deze verstoring wordt veroorzaakt door het verdwijnen van de lactobacillen, die een beschermende rol spelen in je vagina. Bacteriële vaginose werkt dus de ontwikkeling van nieuwe infecties in de hand. In 50% van de gevallen is vaginose asymptomatisch. Het veroorzaakt een zware, vies ruikende afscheiding bij andere vrouwen die symptomen hebben. De infectie geneest meestal vanzelf, maar kan ook uitgroeien tot ernstige complicaties zoals ontsteking van de eileiders, waardoor het risico op onvruchtbaarheid toeneemt. Vaginose kan doeltreffend worden behandeld met antibiotica.

Virale infecties

De twee meest voorkomende virale infecties in de vagina zijn genitale herpes en vaginale condyloma.

Genitale herpes

Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening die bij ongeveer 20% van de seksueel actieve vrouwen voorkomt. Genitale herpes leidt tot pijnlijke, doorzichtige blaasjes die later uitbreken tot zweertjes en korstjes. De symptomen kunnen zich voordoen op de vulva, de baarmoederhals, de vaginale wand of de anus. Helaas is er geen genezing voor deze infectie. Het virus zal altijd in uw lichaam aanwezig zijn en zal zich tijdens uw leven spontaan activeren. Het duurt ongeveer een week voor de symptomen verdwijnen. Er is geen verband vastgesteld tussen herpes en vruchtbaarheid. U moet zich er echter van bewust zijn dat een bijkomende infectie in combinatie met herpes uw kansen op zwangerschap in gevaar kan brengen. Daarom is het raadzaam regelmatig bloed of vaginale monsters te nemen.

Vaginaal condyloma

Deze vaginale infectie wordt veroorzaakt door het papillomavirus, dat ook seksueel overdraagbaar is. Deze infectie is gevaarlijk omdat ze zich in sommige gevallen kan ontwikkelen tot baarmoederhalskanker, dus het is heel belangrijk om ze snel te behandelen. Het veroorzaakt genitale wratten die zich rond de vagina ontwikkelen. Condylomata kunnen chirurgisch of met crèmes worden behandeld. Als condylomata voorstadia van kanker blijken te zijn, moeten verdere tests worden uitgevoerd. Gelukkig is deze infectie gemakkelijk te voorkomen met een eenvoudig vaccin. Condylomata kunnen ernstige schade aan de baarmoederhals veroorzaken en uw vruchtbaarheid bedreigen.

Hoe voorkom je vaginale infecties?

Er zijn enkele alledaagse dingen die je kunt doen om vaginale infecties te helpen voorkomen:

  • Ga regelmatig naar uw gynaecoloog
  • Draag geschikt ondergoed: niet te strak en vochtabsorberend (liever katoen dan synthetisch)
  • Verwissel uw maandverband regelmatig tijdens uw menstruatie
  • Was je vagina goed: dit orgaan reinigt zichzelf, je hoeft alleen de perifere zone te wassen met neutrale zeep
  • Gebruik geen klysma's en vermijd intieme sprays die uw vaginale flora kunnen verstoren
  • Droog jezelf goed af na elke wasbeurt
  • Eet probiotica, bijvoorbeeld in yoghurt of kimchi, de actieve culturen in deze voedingsmiddelen zullen uw vaginale flora versterken