Wij geven je enkele tips om je kindje de beste zorgen te geven en zich beter te laten voelen, maar een bezoek aan de arts blijft noodzakelijk!
Deze infectie van de neus met een virus wordt ook wel rinitis genoemd. Dit komt zeer vaak voor bij jonge kinderen van wie het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Het begint allemaal met een glasheldere neusloop. Doe een paar druppels fysiologisch serum in zijn neus om de luchtwegen vrij te maken. Ook zeewateroplossingen kunnen hier helpen: zij bevatten oligo-elementen met infectie- en ontstekingsremmende eigenschappen. Omdat hij zijn neus nog niet kan snuiten, gebruik je een pipet, ook wel ‘neuspeertje’ genoemd.
Maak zijn kamer niet te warm en vooral, zorg voor voldoende vocht in de lucht met behulp van bijvoorbeeld waterkommetjes die je op de radiatoren plaatst.
Daarnaast moet je je kleintje zoveel mogelijk hydrateren en raadpleeg je zeker je arts, die je weet te zeggen wat je moet doen om je schat weer snel van zijn verkoudheid af te helpen!
Het begint allemaal als een gewone verkoudheid: loopneus, koorts, hoofdpijn en mogelijk ook hoest. De infectie gaat van de neus naar de keelholte. In de meeste gevallen verdwijnt deze in een paar dagen of ten hoogste een week.
Raadpleeg je arts om te weten of je baby te veel koorts maakt (boven de 38,5 °C). In afwachting van de consultatie kun je hem regelmatig laten drinken voor een goede hydratatie. Neushoornvliesontsteking (nasofaryngitis) komt zeer vaak voor vanaf de leeftijd van 6 maanden en moet van dichtbij opgevolgd worden want deze ontsteking kan leiden tot complicaties zoals oorontsteking. Een laatste tip: vergeet niet om je handen regelmatig te wassen om te voorkomen dat het virus wordt overgedragen op de mensen om je heen. Bij voorbaat dank hiervoor!
Oorontsteking, al dan niet een complicatie van nasofaryngitis, komt vaak voor op de leeftijd van 6 maanden tot 2-3 jaar.
Ook hier is je kindje na enkele dagen genezen. Oorontsteking kan gepaard gaan met huilen en lichte koorts, terwijl je baby regelmatig over zijn oor wrijft.
Net als bij nasofaryngitis moet je je baby zo gehydrateerd mogelijk houden en de aanbevelingen van je arts volgen als deze ontstekingsremmende geneesmiddelen heeft voorgeschreven.
Om te voorkomen dat je baby hier opnieuw last van krijgt, moet je baby’s neus schoonmaken van zodra deze vol lijkt te zitten.