In de eerste weken van de zwangerschap verandert uw lichaam om een zachte cocon voor uw foetus te vormen. Dit betekent dat uw baarmoeder groter wordt, uw baarmoederbanden zich strekken en uw bekkenbodem zich uitbreidt. Al deze veranderingen kunnen pijn in de onderbuik veroorzaken, vooral tijdens de eerste zwangerschap. Om aan deze pijnen het hoofd te bieden, is het raadzaam schokken te vermijden (u kunt hardlopen bijvoorbeeld vervangen door zwemmen) en geen zware lasten te dragen.
Door de verhoogde hoeveelheden progesteron die worden geproduceerd, bent u vatbaarder voor constipatie. Dat komt doordat in het eerste trimester van uw zwangerschap het humaan choriongonadotrofinehormoon (hCG) wordt geproduceerd, dat de productie van oestrogeen en progesteron versnelt. Deze toename van progesteron bevordert samentrekkingen van de baarmoeder, die in de dikke darm voelbaar zijn. Als gevolg daarvan wordt je stoelgang onregelmatig. Constipatie treft één op de twee zwangere vrouwen.
De hormonale omwenteling vermindert de tonus van de urinewegen. Dit maakt het voor virussen of bacteriën gemakkelijker om aan te vallen. In dit geval gaat de pijn in de onderbuik gepaard met vaker plassen en een branderig gevoel bij het plassen. Je hoeft je niet te veel zorgen te maken en je naar de eerste hulp te haasten. Hoewel infecties vaker voorkomen in het tweede trimester, kunnen ze ook al in de eerste maand optreden. Als u een urineweginfectie heeft, maak dan een afspraak met uw arts.
De eierstokcyste is meestal asymptomatisch. Het kan echter wel lichte bekkenpijn veroorzaken, maar slechts aan één kant van het lichaam. Genitale bloedingen buiten de menstruatie en frequent urineren van kleine hoeveelheden kunnen ook voorkomen.
De cyste kan van functionele of organische oorsprong zijn; in het eerste geval lost hij vanzelf op, in het tweede geval moet hij worden verwijderd.
Het is wanneer complicaties optreden dat de cyste een reden tot bezorgdheid wordt. De cyste kan een torsie van de eierstok veroorzaken. In dit geval werkt de cyste als een ballast en verdraait de eierstok, wat een immense pijn veroorzaakt, die vaak gepaard gaat met misselijkheid of zelfs braken. De eierstok wordt dan niet langer gevoed en als de voeding te lang wordt afgesneden, zal de eierstok necrotisch worden. De complicatie vereist een spoedoperatie, want als de operatie te lang wordt uitgesteld, zullen de artsen de eierstok moeten verwijderen.
Gelukkig is het risico op complicaties zeer zeldzaam, vooral als de cyste kleiner is dan 6 cm. Daarom, als de cyste organisch is, zal het na de geboorte behandeld worden. Als de cyste te groot is, wordt hij in het tweede trimester behandeld.
Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is ook een chirurgische noodsituatie. De symptomen zijn bekkenpijn en vaginaal bloedverlies.
De symptomen zijn ook bekkenpijn en vaginaal bloedverlies. Bovendien worden de zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijkheid, braken en urineren, minder.
Elke vrouw maakt tijdens haar zwangerschap min of meer pijnlijke momenten door. Je lichaam is aan het veranderen, het transformeert, om je baby te verwelkomen zoals het hoort. Bovendien zal uw probleem, wanneer het behandeld wordt, meestal tijdelijk en mild zijn. En als de pijn aanhoudt, is het essentieel om uw gynaecoloog te raadplegen.