Uit nieuw onderzoek blijkt dat regelmatig seks hebben zorgt voor veranderingen in het immuunsysteem van de vrouw, waardoor hun vruchtbaarheid wordt vergroot – en daarmee de kans om zwanger te worden. Het geeft eindelijk een antwoord op de vraag waarom seks buiten de vruchtbare periode toch goed is voor de vruchtbaarheid.
De studie maakt duidelijk dat het lichaam van vrouwen op seks reageert door meer antilichamen van een bepaalde soort aan te maken, ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Het zorgt er onder meer voor dat de 'vreemde' spermacellen niet worden aangevallen door het immuunsysteem.
Eerder was al wetenschappelijk bewezen dat goede seks de kans om zwanger te worden verhoogt. Te vaak wordt er enkel gevrijd bij de eisprong, vooral als de zwangerschap op zich laat wachten. Dat zorgt voor een gespannen sfeer. Zeker als er ook nog fertiliteitsartsen aan te pas komen. De man voelt zich in zijn mannelijkheid tekortschieten als de dokter eraan te pas moet komen om een kind te maken. Medisch ingrijpen kan zijn seksuele zelfvertrouwen en potentie verstoren. De vrouw raakt door alle onderzoeken vervreemd van haar lichaam en wordt steeds onzekerder. Seks wordt hard werken. Alle opdrachten van de dokter over timing van de coïtus en zaadlozing kunnen het plezier behoorlijk vergallen.
Doe je het vier keer of vaker per week, dan is de kans om binnen zes maanden zwanger te worden 80 procent. Bij een- tot tweemaal per week is die kans 35 procent, bij minder dan eenmaal per week nog maar 17 procent. Als in de vruchtbare periode van de cyclus elke dag coïtus plaatsheeft, is de kans op een zwangerschap 37 procent.
Het is dus niet nodig om vrijpartijen precies uit te gaan kienen en te plannen, want gewoon vier keer of meer per week geeft al een hoge kans op succes binnen afzienbare tijd.
Een beetje opwinding tijdens het vrijen kan ook geen kwaad. Integendeel: bij zowel mannen als vrouwen verhoogt dit de kans op bevruchting. Voor mannen is het bekend dat meer opwinding beter sperma oplevert.