Babyboom
Babyboom
Zwanger

Seks tijdens de zwangerschap

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Seks tijdens de zwangerschap

2 min
Éveil, Santé
<p>Hoewel er medische redenen kunnen bestaan voor onthouding tijdens de zwangerschap, is seks tijdens je zwangerschap veilig en mogelijk. De baby wordt goed beschermd door de baarmoeder en omringd door vruchtwater.

Tijdens het vrijen kan penetratie de foetus geen pijn doen. Zolang de seks niet te ‘atletisch' is, kan het dus geen kwaad. Integendeel zelfs omdat de baby aanvoelt dat jullie van elkaar houden en gelukkig zijn.

De behoefte aan seks tijdens de zwangerschap

De behoefte aan seks tijdens de zwangerschap varieert van vrouw tot vrouw. De fysieke en emotionele veranderingen die je doormaakt als je zwanger bent, hebben zeker een invloed op de seks met je partner. Bovendien zal je er het ene moment meer zin in seks hebben dan het andere.

Als je de eerste trimester moe bent en veel last hebt van misselijkheid, dan zal je waarschijnlijk weinig behoefte hebben aan seks tijdens je zwangerschap. Het tweede trimester daarentegen is voor veel zwangere vrouwen een periode van seksuele ontplooiing omdat ze in deze fase van de zwangerschap meer bevrediging halen uit de seks dan ervoor. Dit kan verklaard worden door het hoge gehalte aan vrouwelijke hormonen in het lichaam. Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap neemt de behoefte aan seks bij de meeste zwangere vrouwen weer af.

De behoefte aan seks tijdens de zwangerschap varieert van maand tot maand

Naarmate je zwangerschap vordert, zal je dus je seksuele gewoontes wijzigen. Het is ook belangrijk openlijk met je partner over deze wijzigingen te praten. Laat je seksleven echter niet de prioriteit worden. Als jullie geen zin hebt in seks, kunnen jullie gewoon op andere manieren van elkaars gezelschap genieten.

In welke gevallen wordt seks tijdens de zwangerschap afgeraden?

  • Als je bloed verliest. In dit geval moet je steeds je dokter raadplegen.
  • Als de placenta voor ligt. Dit is een liggingsafwijking van de placenta die ‘placenta praevia' wordt genoemd. In dit geval is de placenta laag ingenesteld in de baarmoeder in plaats van hoog. Op die manier bedekt de placenta de baarmoederhals volledig.
  • Als er aanwijzingen zijn voor een vroegtijdig bevalling
  • Als de baarmoederhals al een opening vertoont