Babyboom
Babyboom
Baby

Te vroeg bevallen: wat met mijn moederschapsverlof?

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

Te vroeg bevallen: wat met mijn moederschapsverlof?

2 min
Éveil, Santé
Bij een zwangerschap en geboorte komen flink wat praktische zaken kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met je werk? Wat betekent moederschapsverlof?

Moederschapsverlof

Bij een zwangerschap en geboorte komen flink wat praktische zaken kijken. Hoe zit het bijvoorbeeld met je werk? Wat betekent moederschapsverlof en wanneer heb je er recht op? En wat is het verschil met zwangerschapsverlof? Ben je beschermd tegen ontslag tijdens je zwangerschap?

Er bestaat nogal wat verwarring over de begrippen moederschapsverlof, zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Een heleboel benamingen om te zeggen dat je recht hebt op verlof voor en na de geboorte van je kind.

Wat is moederschapsverlof?

Het aantal weken moederschapsverlof hangt af van jouw tewerkstelling. Ben je werkloos, werknemer of zelfstandige?

Voor een werknemer duurt het moederschapsverlof in Vlaanderen 15 weken (voor 1 kind) of 19 weken (voor een meerling).

Dit verlof wordt opgesplitst in prenataal verlof of zwangerschapsverlof: maximaal 6 weken (voor 1 kind) of 8 weken (voor een meerling), waarvan 1 verplichte week te nemen voor de geboorte van je kindje.

Daarnaast is er het postnataal verlof of bevallingsverlof: minstens 9 verplichte weken, eventueel verlengbaar Je kunt vrij bepalen wanneer je bevallingsverlof begint zonder dat je werkgever hier inspraak in heeft, maar je kan niet vroeger starten dan de 6e week (of de 8ste week bij een meerling) voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Je moet wel wettelijk stoppen met werken vanaf de 7de kalenderdag voor de vermoedelijke bevallingsdatum. Er is dus een verplichte prenatale rust van 1 week voor de vermoedelijke bevallingsdatum.

Wat gebeurt er met je prenataal verlof als je vroeger bevalt?

Kun je, door een onverwachte vroegtijdige bevalling, de verplichte week prenataal verlof niet of onvolledig opnemen, omdat je nog aan het werk was? Dan ben je de niet-opgenomen dagen onherroepelijk kwijt. Je behoudt wel het recht op de overige 5 weken prenataal verlof (7 weken bij een meerling) die dan na de bevalling kunnen worden opgenomen.

Heb je al de 6 weken (8 bij een meerling) prenataal verlof genomen en besluit je baby later dan gepland ter wereld te komen, dan wordt het verlof verlengd met die extra dagen (tot aan de bevalling). Na de bevalling heb je hoe dan ook recht op 9 weken postnataal verlof met moederschapsuitkering (zie verder).

Meer informatie vind je in deze brochure van Kind & Gezin.

Ben je zelfstandige?

Als zelfstandige heb je recht op 12 weken moederschapsverlof (of 13 weken bij meerlingen). Je kan de opname van je moederschapsrust spreiden, maar je moet minimaal 3 verplichte weken nemen:

  • 1 week vóór de vermoedelijke bevallingsdatum
  • 2 weken vanaf de werkelijke bevallingsdatum

De overige 9 weken (10 weken bij meerlingen) kan je vrijwillig opnemen:

  • vanaf 3 weken tot 7 dagen vóór de vermoedelijke bevallingsdatum
  • vanaf de derde week tot en met de 38ste week na de bevalling

Vergoeding

Tijdens de periode van je moederschapsverlof krijg je geen loon, maar een uitkering van het ziekenfonds: een moederschapsuitkering.

En nog meer ...
Speciaal voor Mama