Babyboom
Babyboom
Baby

Uitwasbare luiers: is dat wel iets voor mij?

2 min
Hygiëne
Baby

Uitwasbare luiers: is dat wel iets voor mij?

2 min
Éveil, Santé
<p>Is het echt zoveel goedkoper? En hoe zit het met het wassen van die stinkende luiers? Krijg je dat echt wel zuiver?

Bio is in! We dragen allemaal ons steentje bij aan een schoner milieu.

Baby’s hebben dagelijks gemiddeld vijf tot zes luiers nodig. In totaal betekent dit meer dan 5000 luiers per kind. Er is nochtans een volwaardig, duurzaam alternatief beschikbaar: de herbruikbare luier.

Haal jij je neus nu op? En dat terwijl jij jouw steentje wilde bijdragen aan het milieu (en ondertussen wel wat wil besparen)? Wij laten je weten hoe het zit met herbruikbare luiers, zodat jij zonder aarzelen kan beslissen waarvoor je kiest!

Herbruikbare luiers: wat moet ik me daarbij voorstellen?

Herbruikbare luiers bestaan meestal uit een voorgevormde katoenen luier (en overbroekje) waarin een papieren inlegger past. Het luiersysteem bestaat steeds uit 3 delen:

  • De eigenlijke luier. Deze is volledig in gebreide of geweven biokatoen en neemt uitstekend het vocht op.
  • De inleg. Eveneens in biokatoen, neemt grote hoeveelheden vocht op en houdt baby voor lange tijd droog. De inleg kan ook uit zijde bestaan, die een helende uitwerking heeft op een rode of ontstoken huid. Na het verversen kun je de inlegger in het toilet deponeren of thuis composteren. De katoenen luier zelf dient gewassen te worden.
  • Het waterdicht omhulsel. Het dubbelgebreide of gevolde wollen overbroekje houdt het overtollige vocht tegen zonder zelf nat te worden. In de plaats van wol, kan men ook kiezen voor een ademend polyurethaan-broekje. Dit omhulsel is nu in leuke kleurtjes en met fantasievolle giguurtjes verkrijgbaar!

Er bestaan uiteraard verschillende modellen, met elk hun eigen pasvorm, droogtijd, absorptievermogen, handigheid, …. Verschillende merken verkopen nu ook herbruikbare luiers uit 1 stuk.

Waarom zou ik voor herbruikbare luiers kiezen?

  • Herbruikbare luiers zijn goed voor ons milieu: ze zorgen voor een sterke vermindering van de afval.
  • Herbruikbare luiers zijn ook goed voor de portemonnee: een besparing van zowat 460 euro bij het eerste kindje tot 1040 euro bij een volgend kindje. Heel wat gemeenten geven moeders die kiezen voor katoenen luiers een extra geboortepremie!
  • Het is goed voor je baby: de zindelijkheidsfase van baby's in herbruikbare luiers start op 2 jaar of zelfs vroeger. Ze voelen immers het verschil tussen nat en droog. Baby's met wegwerpluiers aan de billetjes doen er gemiddeld 2,5 jaar tot 3 jaar over.
  • Verversen van herbruikbare luiers is kinderspel.

Zijn er dan geen nadelen aan herbruikbare luiers? Het wassen bijvoorbeeld? Krijg je dat wel echt zuiver?

Je hebt inderdaad meer tijd nodig voor wassen en drogen: 1 tot 1,5 uur per week. Daarnaast mag je rekenen op een hoger waterverbruik en een hogere watervervuiling. Toch is dit nog minder milieubelastend dan het gebruik van wegwerpluiers. Gebruik biologisch afbreekbare wasmiddelen. Om drie dagen je luiers te gebruiken zonder ze te moeten wassen, heb je ongeveer 18 à 20 luiers nodig.

Waar vind ik uitwasbare luiers voor mijn baby?

De groene website Velt maakte een lijst waar je herbruikbare luiers kan vinden. Neem een kijkje en ga op zoek naar een boetiek in je buurt!

Wil jij die herbruikbare luiers wel eens proberen, ook al is je baby al wat groter?

Wil jouw peuter het proberen zonder luier maar lukt dit nog niet zonder ongelukjes? Wasbare oefenbroekjes zijn dé oplossing. Er is keuze uit verschillende merken met of zonder tekeningen (ook in bio-katoen verkrijgbaar).

En nog meer ...
Hygiëne