Als je net een baby hebt, denk je niet meteen aan opnieuw zwanger worden. En toch wil je ventje niets liever dan tussen de lakens duiken. Wil je hem niet langer laten wachten, kies dan voor het juiste voorbehoedsmiddel!
Borstvoeding is op zich ook een vorm van anticonceptie, zij het minder betrouwbaar dan de pil.
Als je borstvoeding geeft, mag je geen enkele keer overslaan en de baby geen aanvullend voedsel geven. Enkel dan menstrueer je niet en is de kans op een zwangerschap minder dan twee procent.
Moeders die per se niet nog een keer zwanger willen worden, doen er beter aan condooms of de ’pil’ te gebruiken. Aangezien er vaak geen menstruatie optreedt tijdens het geven van borstvoeding, kan men hiermee beter niet wachten tot de eerste menstruatie. Vanaf twee weken na de bevalling kan men beginnen met de ’pil’.
De pil is al jaren het populairste voorbehoedsmiddel, maar er bestaan vandaag ook heel wat betrouwbare alternatieven. Een uitgebreide vragenlijst over de pil vind je hier.
Het condoom is ideaal als je je goedkoop en snel beschermen wil. Toch moet Als voorbehoedsmiddel wordt het condoom echter tot de categorie 'minder betrouwbaar' gerekend. Gebruik je alleen een condoom, dan is het aangeraden ook de noodpil in huis te hebben voor het geval het condoom scheurt.
Enkel wanneer je condooms op een koele plaats bewaart, kan je ze tot de vervaldatum gebruiken. In broekzak en portefeuille zijn condooms slechts beperkt houdbaar.
Het vrouwencondoom is een doorzichtig, lang zakje (zo'n zestien centimeter) van dunne, sterke kunststof, met een binnen- en buitenring, dat in de schede wordt aangebracht. Zo voorkomt het dat sperma in de vagina terechtkomt en een eicel bevrucht raakt. Het vrouwencondoom is niet geschikt voor vrouwen die absoluut niet zwanger wil worden.
Het vrouwencondoom is minder betrouwbaar dan het mannencondoom omdat het niet uitgesloten is dat de penis naast het condoom in de vagina terechtkomt, en omdat het sperma er gemakkelijk uit kan lekken. Daarnaast blijft het vrouwencondoom bij sommige standjes niet goed zitten.
Het hormoonspiraaltje is ideaal voor wie zich een paar jaar niks van anticonceptie wil aantrekken. Een klein T-vormig voorwerp van buigzaam plastic wordt door de gynaecoloog in de baarmoeder geplaatst tijdens je menstruatie. Eenmaal ter plaatse geeft het hormoonreservoir dagelijks een kleine hoeveelheid progestageen af, waardoor het baarmoederslijmvlies te dun wordt om de innesteling van een bevruchte eicel toe te laten en een eventuele zwangerschap dus wordt voorkomen. Ook het baarmoederhalsslijm wordt onder invloed van de hormonen taaier, waardoor de zaadcellen nog maar moeilijk tot in de baarmoeder kunnen doordringen. Na vijf jaar moet het hormoonspiraal door je arts worden verwijderd.
Dit voorbehoedsmiddel is niet geschikt voor wie op korte termijn opnieuw aan kinderen wil beginnen.