Op de redactie wordt heel wat gediscuteerd over de Love Parade in Duitsland, waar 20 jonge mensen vertrappeld werden door paniek in de menigte. Ooggetuigen zagen jonge, zwangere vrouwen tussen de meer dan 1 miljoen mensen wachten; in de warmte, met het geduw van anderen in hun rug en ribben. Hoe veilig is een concert of een massa-evenement als je zwanger bent? Voor je naar een concert vertrekt, bedenk je dan ook best tweemaal of al die drukte en het geduw wel gezond is.
Je kan, bij de concertorganisatoren, navragen of er een plaats voor gehandicapten is voorzien en of je daar als zwangere gast beschermd kan bijstaan. Niet alle concertorganisatoren zullen op die vraag ingaan.
De muziek zelf is niet meteen een reden om weg te blijven van een concert, al moet je ook niet meteen dagelijks naar een lawaaierige plak trekken met de baby in je buik. Studies toonden immers aan dat het concertlawaai wordt gedempt door de vloeistof in de baarmoeder, al worden lage tonen ook versterkt door diezelfde vloeistof.
Vanaf 22 weken is het gehoorsysteem van je baby gevormd. Wetenschappers zijn het er niet over eens hoeveel je baby dan kan horen. Voorzichtigheid blijft dan ook de boodschap!
Denk je dat het bijwonen van een concert lekker ontspannend voor je is? Dan heb je het mis! Luide muziek zal je hartritme versnellen, met als gevolg ... stress.
Stress is niet goed voor je baby en alleen al daarom raden wij, op de redactie, je aan te wachten tot na de geboorte om weer een avondje te 'stressen' op een concert....