Zoals iedereen weet, treden er veel problemen op als je te veel aankomt: diabetes, hoge bloeddruk, vochtophoping... Als je tijdens de zwangerschap veel aankomt, is dat niet zonder gevolgen.
Maar wees ook gerust ! Natuurlijk kom je aan ! Het is normaal om aan te komen. Het is niettemin noodzakelijk om deze extra kilo's gedurende de negen maanden van de zwangerschap in de gaten te houden en een goed algemeen evenwicht te vinden volgens de morfologie ervan.
Met andere woorden: gewichtstoename tijdens de zwangerschap is onvermijdelijk. Zwangerschap gaat hand in hand met gewicht; maar niet te veel ! Calorieën worden tijdens de zwangerschap ook anders in het lichaam opgenomen van vrouw tot vrouw.
De ontwikkeling van de foetus, placenta, navelstreng, vliezen en vruchtwater zorgen ervoor dat de toekomstige mama kilo's aankomt. En gewichtstoename varieert tijdens de zwangerschap.
Het belangrijkste is de uiteindelijke gewichtstoename tussen het begin en het einde van de zwangerschap. Een gewichtstoename van 15 kg is volkomen normaal. En zonder je meteen zorgen te maken, als je rond de 7/8 maanden meer dan 20 kg weegt, moet je medisch worden gecontroleerd.
Misselijkheid in het begin van de zwangerschap vermindert over het algemeen de eetlust van een vrouw. Daardoor kunnen sommige vrouwen verrassend genoeg afvallen in het eerste trimester. Maar zodra de misselijkheid voorbij is, krijgen vrouwen de kilo's terug.
Tijdens het tweede en derde trimester vindt gewichtstoename plaats met een snelheid van iedere vrouw.
Goede reflexen om (te veel) aankomen tijdens de zwangerschap te voorkomen:
- Je moet twee keer zo voorzichtig zijn met wat je eet. De zwangere vrouw heeft dezelfde energiebehoefte als in normale tijden, behalve aan het einde van de zwangerschap, wanneer het nodig is om meer energie te hebben. De eetlust is dan intenser.
- Het eten van een uitgebalanceerd dieet en het beperken van suiker blijven de regel. Suiker is een grote en stiekeme vijand die te veel calorieën oplevert
- Eet wanneer je (echt) honger hebt en niet omdat je moet eten voor twee.
- We kunnen het niet genoeg herhalen. Vermijd het snacken ! Sla geen maaltijden over, om jezelf bij de volgende maaltijd op voedsel te storten.
- Lichaamsbeweging doen volgens je vorm, zonder te veel te forceren. Als je in het geval van een risicovolle zwangerschap bent, heb je rust en een serene omgeving nodig. Yoga en pilates zijn ideaal voor aanstaande moeders.
Voor de mama zijn er niet veel risico's als ze geen gezondheidsprobleem heeft.
Baby's die tijdens de zwangerschap onvoldoende moedervoeding krijgen, lopen echter vaak een groter risico als ze volwassen zijn om bijvoorbeeld diabetes of obesitas te ontwikkelen. Dit is geen algemeenheid, maar het risico bestaat.
Met een dieet kan de zwangere vrouw een gebrek aan energie voelen en problemen krijgen tijdens de bevalling, een fenomeen dat niet over het hoofd mag worden gezien.
Als je kilo's wilt verliezen, kies dan voor een uitgebalanceerd dieet dat veilig is voor mama en kind. Zo heb je een minimale gewichtstoename voor de rest van de zwangerschap.