Babyboom
Babyboom
Baby

5 veelgestelde vragen over slaaproutine

2 min
Slaap
Baby

5 veelgestelde vragen over slaaproutine

2 min
Éveil, Santé
Een slaaproutine ontwikkelen voor je baby: het is veel minder evident dan het lijkt. Wat als je baby plots heel wakkere periodes heeft tijdens de nacht? Hoe kan je de voorbeeldroutine volgen als je baby steeds hazenslaapjes doet? Nathalie Schittekatte beantwoordt in dit artikel vijf veelgestelde vragen over de slaaproutine bij baby's.

Wat als mijn baby veel meer slaapt dan wat gemiddeld wordt aangegeven?

Sommige baby’s hebben een hogere slaapbehoefte dan andere. Indien je baby na zes weken geen lange, wakkere periodes heeft ’s nachts ondanks dat hij wel veel slaapt overdag, is er geen enkel probleem. Is dit wel het geval? Kort de dutjes overdag dan in.

Wat als mijn baby plots heel wakkere periodes heeft tijdens de nacht?

Wanneer baby’s ’s nachts wakker zijn zonder te huilen, maar louter aan het brabbelen/spelen zijn, dan kan dit een teken zijn dat ze te veel slaap krijgen overdag. Ze hebben wat meer wakkertijd nodig doorheen de dag om voldoende slaapschuld op te bouwen voor de nacht. Verder kan het tijdelijk wakker worden ’s nachts ook gelinkt zijn aan nieuwe fysieke vaardigheden. Zeker wanneer een baby leert rollen ’s nachts, kunnen er een paar alerte nachten volgen.

Hoe kan ik de voorbeeldroutine volgen als mijn baby steeds hazenslaapjes doet?

Indien je baby regelmatig hazenslaapjes doet, zal het volgende dutje inderdaad vroeger moeten vallen dan wat er in de voorbeeldroutine staat en zul je waarschijnlijk ook uitkomen op een extra dutje. Idealiter doet je baby wel minstens één keer per dag een dutje dat anderhalf à twee uur duurt. Wordt hij dus wakker na een hazenslaapje? Kijk dan eens of hij niet terug in slaap kan vallen na een kort dutje in plaats van hem uit zijn bedje te halen. Vanaf de leeftijd van vier maanden kun je hier ook een  slaaptrainingsmethode voor toepassen om je baby te leren een langer middagdutje te doen, het belangrijkste dutje van de dag.

Wat als mijn baby elke dag veel vroeger wakker is dan 7 uur?

Ik raad steeds aan om alles tot minimaal 6u, en liefst 6u30, als nacht te beschouwen. Wanneer je baby dus om bijvoorbeeld 5u30 wakker wordt, ga je hier op dezelfde manier mee om als wanneer hij om 1u ’s nachts zou wakker worden. Op die manier kun je ervoor zorgen dat het biologische klokje van je baby terug wat later ingesteld geraakt om dus ook pas later wakker te worden, klaar om aan de dag te starten.

Moet ik echt de bedtijd vervroegen?

Vanaf de leeftijd van acht weken hebben de meeste baby’s hier echt nood aan. Hun intern biologisch klokje dat ondertussen op gang is gekomen, zal er ook voor zorgen dat ze meestal rond 7 uur zullen wakker worden en klaar zullen zijn om de dag te starten. We willen vermijden dat de dagen voor jonge baby’s langer duren dan twaalf uur omdat ze echt hun nachtslaap nodig hebben.

Meer lezen?

‘Slaap is alles’ vat heel goed de filosofie van Nathalie Schittekatte samen. Ze begeleidde al vele honderden baby’s – en hun ouders – om goed te slapen en is ervan overtuigd dat een goede voorbereiding heel wat problemen kan voorkomen. In ‘Slaap, baby, slaap’ keert ze daarom terug naar de basis en toont ze je hoe je je baby van bij het begin gezonde slaapgewoontes kunt meegeven.

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Mama Baas.

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
En nog meer ...
Slaap