Babyboom
Babyboom
Baby

Stil! Baby slaapt…

4 min
Slaap
Baby

Stil! Baby slaapt…

4 min
Éveil, Santé
Baby groeit vooral ‘s nachts. Het groeihormoon wordt afgescheiden wanneer hij slaapt. Daarom is het belangrijk om je kindje een goede nachtrust te bezorgen.

Baby groeit vooral ‘s nachts.  Het groeihormoon wordt afgescheiden wanneer hij slaapt. Daarom is het belangrijk om je kindje een goede nachtrust te bezorgen.

 

Zijn eerste nachten

De eerste maand slaapt, eet en slaapt je baby.... Maar hij wordt ook gewassen, gaat mee uit wandelen als het weer het toelaat en huilt ook af en toe. Hij tracht nu al deel te nemen aan jullie gezinsleven door te luisteren en te observeren.

Het is van kapitaalbelang dat je baby, en zo ook jij, voldoende slaap hebben, omdat dit helpt te recupereren en de batterijen weer op te laden.  Het is tijdens de slaap dat lichaam en hersenen van een boreling zich voort ontwikkelen.

Terwijl je je in het ziekenhuis graag aanpast aan baby’s ritme, stelt zich bij thuiskomst meteen de vraag: wanneer zal hij ‘s nachts doorslapen? Eerst en vooral moet je weten dat er grote slapers zijn en kindjes die liever wakker blijven. Je zal wel snel doorhebben dat je kleintje een marmot is of eerder een nachtuil.  Zijn slaapritme bepaalt voortaan jouw slaapritme.

Tijdens de eerste maand slaapt je baby tussen de 17 en 20 uur per dag en wordt hij wakker als hij honger heeft. Het maakt natuurlijk niet uit of het dag of nacht is, je moet steeds paraat zijn, 6 tot 8 keer per dag! Voor je kleintje is het een zaak van leven of dood, want zijn maagje schreeuwt om eten.

 

Zijn slaapritme verbetert

Tot jouw grote opluchting zal baby vanaf ongeveer 3 maanden beginnen doorslapen tijdens de nacht. Stilletjes aan zal hij begrijpen dat de nacht dient om te slapen. Hij zal dus overdag langer wakker blijven en genoegen nemen met kortere dutjes. De slaapperiodes 's nachts worden geleidelijk langer en je zal beetje bij beetje je slaaptekort kunnen inhalen.

Help je kindje om een onderscheid te maken tussen dag en nacht, voer vaste rituelen in die je kleintje helpen om te begrijpen dat nacht en slaap nauw met elkaar verbonden zijn (massage, knuffelen, zingen...). Zelfs baby's zijn gevoelig voor veranderingen in hun omgeving, de geluiden in huis en jouw gemoed. Als je gespannen of gestrest bent, zal je kleintje meer moeite hebben om naar dromenland te vertrekken.

Het moet zich vooral veilig voelen. Laat het de eerste 3 maanden niet moederziel alleen in zijn kamertje huilen. Wacht wel een tijdje voordat je hem in je armen neemt om hem tot rust te brengen. Sommige baby's huilen om gemakkelijker in slaap te vallen.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 4-12m Zon Jersey tog 0,5
44.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen

Hoe leg je hem te slapen?

Geef hem zijn eigen kamertje. Als je kindje nog klein is, ben je geneigd het overal met je mee te dragen in een reiswieg. Da’s natuurlijk handig omdat je het bij je hebt voor de voeding. Toch is het geen slecht idee om een babyhoekje in te richten, waar je hem ook naartoe brengt voor zijn dutjes overdag. Een vertrouwde plek maakt het makkelijker om te slapen. Dit is ook hét moment om een zeer kleurrijke muziekmobiel boven zijn bed te hangen waarvan hij zijn ogen niet kan afhouden tot hij in de armen van Morpheus valt.

Laat je baby op zijn rug slapen.... Dat is veiliger! Deze lighouding houdt het minste risico op verstikking of wiegendood in.

Zoek het juiste moment om het zandmannetje te laten komen.  Een baby die moe is, wordt lastig, huilerig, en wrijft voortdurend in zijn ogen of over zijn neus. 

Een aantal tips om het bedtijdmoment makkelijker te laten verlopen:

  • Geef hem bij voorkeur ‘s avonds een badje, dit werkt heel slaapbevorderend.
  • Geef hem voldoende te eten, maar prop hem niet vol.
  • Tenzij op voorschrift van de arts mag je hem geen enkel kalmeringsmiddel geven.
  • Ververs hem, hij moet proper in zijn bedje gelegd worden.
  • Doe een pyjamaatje in zijn maat aan. Als het echt koud is kan je je baby een rompertje met lange mouwen onder een pyjama in dik katoen aandoen en in een warme slaapzak steken. 
  • Dek je baby niet te veel af, geen donsdeken en hoofdkussen
  • Wieg hem niet systematisch in slaap in je armen.  Dit is een gewoonte die je hem nog maar moeilijk zal kunnen afleren.
  • Maak zijn kamer niet te warm.  18°C tot 20°C is warm genoeg.
  • Verlucht zijn kamer overdag voldoende, minstens 10 minuten.

 

Zelfs als je hem systematisch in een positie vindt die voor jou ongemakkelijk lijkt, opgerold in een hoekje onderin het bed, met zijn hoofd half platgedrukt, verplaats hem dan niet. Door naar de randen van het bed te kruipen, zoekt hij een zacht en veilig plekje, zoals in mama’s buik.  Slapen in het midden van zijn bedje ontneemt hem iedere houvast.

 

Vergeet niet dat het vooral tijdens zijn slaap is dat je kleintje groeit. Breng evenwicht in zijn dagritme. Vaste tijdstippen overdag voor de wandelingen, middagdutjes en spelletjes verbeteren vaak ook baby’s slaapkwaliteit ‘s nachts. 

Kort zijn dutjes niet in en laat hem er ook geen overslaan opdat hij ‘s nachts beter zou slapen.  Een baby die te moe is, wordt lastig en zal onrustig en slecht slapen.

Ontdek nu in onze shop !
Moltex
Luiers 3 midi 4-9kg
14.28
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Moltex
Luiers 3 midi 4-9kg
14.28
Kopen
Medela
Moedermelkbewaarzakjes
8.94
Kopen
NUK
Afwasmiddel voor flessen met schuimpompje
6.95
Kopen
En nog meer ...
Slaap