Babyboom
Babyboom
Baby

Alleen spelen

3 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

Alleen spelen

3 min
Éveil, Santé
Kleintjes houden van spelen, ook in hun eentje.Tijdens deze zeldzame momenten dat zij mama niet nodig hebben, kunnen ze hun persoonlijkheid opbouwen. Het is dan ook belangrijk dat je je niet teveel bemoeit. Hier volgen enkele tips om je eenzame avonturier zich goed te laten amuseren.

De baby en zijn fantasie

Wanneer de baby alleen speelt, ontdekt hij niet alleen zichzelf maar wordt ook zijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Om hem te helpen genieten van deze momenten van "eenzaamheid", kan je een boeiende omgeving voor het kleintje creëren, door wat speelgoed vlak bij de baby te leggen, binnen handbereik, of een beetje verder zodat hij zich verplaatst en er zelf belangstelling voor krijgt.

Mini privé speeltuin

Zodra hij hiertoe in staat is, leg je hem plat op zijn buik op zijn speelmat. Deze houding is ideaal om zijn spieren te ontwikkelen en geeft hem de gelegenheid om te proberen zich een beetje te verplaatsen. Een speelmat is een goudmijn voor een peuter: hij kan veel verschillende texturen aanraken (het zacht, het ruwe, ...), zich amuseren met de vormen en kleuren die op de mat aanwezig zijn of verschillende geluidjes testen (en dat vind hij fantastisch!).

Elke leeftijd heeft zijn speelgoed

Tot 3 maanden: Speelgoedjes in de wieg zijn perfect, een girafje en een piraat doen het altijd goed. Probeer echter om de baby niet onder speelgoed te bedelven, want dan zou onze kleine het benauwd kunnen krijgen!

Rond de 3 maanden: De baby reageert meer en kan nu genieten van een speelmat en lichte, niet al te grote pluche speelgoedjes of knuffels die hij gemakkelijk kan vastgrijpen.

Vanaf 6 maanden: De echte pret kan beginnen! Alles wat muziek maakt, kwaakt of piept zal de baby verrukken. Het is ook de leeftijd waarop hij alles in zijn mond steekt. Rammelaars en bijtringen zijn dus welkom.

Rond 8-9 maanden: Hij begint langzaamaan te kruipen, het is tijd om ballen te voorschijn te halen, maar ook kubussen, diertjes op wielen die hem aanzetten om te bewegen... Vergeet niet: hij moet een doel hebben dat hem aanport om zich te verplaatsen!

Nog iets later: Dit is de leeftijd om te leren lopen. Speelgoed waaraan hij kan trekken en duwen, trucks met laadbakken zullen hem stimuleren. Het is ook het moment om hem sorteerdozen te geven, speelgoed met uitsparingen, en de eerste bouwdozen.

En wie ben jij?

Aarzel niet om de test met de spiegel te doen, door de baby zijn spiegelbeeld voor te houden. En kijk blij toe hoe hij verbaasde kreetjes slaakt wanneer hij dit nieuwe vriendje ziet. Tegen de leeftijd van 2 jaar zal hij begrijpen dat dat kleintje dat als twee druppels water op hem lijkt, hij gewoon zelf is. Maak er een spel van: zet je naast hem en maak enkele bewegingen. De baby zal proberen jou na te doen, en zal blij en verbaasd zijn wanneer hij ziet dat de bewegingen aan de andere kant herhaald worden.

Wakker zijn en over-stimulatie niet verwarren

Een baby heeft behoefte aan kalmte en veel rust. Het is echt niet nodig dat je hem stimuleert zodra hij wakker is.

Onthoud dat het geen zin heeft om de baby te bedelven onder speelgoed. Het is zelfs beter om maar één of twee speelgoedjes tegelijk te geven, want anders weet hij niet waar te beginnen.

En tot slot, jouw hartendiefje is natuurlijk de mooiste en de slimste ter wereld, omdat hij jouw kindje is... maar denk daarom niet dat je hem speelgoed moet geven dat bestemd is voor een oudere leeftijdsgroep. Het is een valstrik waarin heel wat ouders trappen. Kinderen hebben hun eigen tempo, en je moet dat respecteren. Elke vooruitgang komt op tijd en stond. 

Dit artikel is afkomstig van Disney Baby website.