Je bent als een visje in water en wil je baby graag deze nieuwe wereld leren kennen? Of men heeft je verteld dat watergewenning baby’s ontwikkeling ten goede komt? Maar hoorde je ook dat dit gevaarlijk kan zijn voor je baby en dat hij er allerlei nare zieken door kan oplopen? Wat is nu het correcte antwoord? Wél of niet in het water?
Babyzwemmen heeft tot doel je kleintje aan water te gewennen en zowel lichamelijk als relationeel nieuwe ervaringen te laten opdoen. Voor kindjes die schrik van water hebben is dit een uitstekende formule om er meer vertrouwd mee te worden. Jij of je partner gaat samen met je kindje in het water. Gerustgesteld door jouw aanwezigheid zal het geleidelijk aan initiatief nemen, durven, zijn hoofd onder water houden.... Het zwembad wordt een speeltuin vol speelgoed, kleine drijvende matjes en glijbanen.
Ieder team dient te bestaan uit professionele zwemleerkrachten en professionele kinderverzorgers De begeleiders in het water bieden situaties aan afgestemd op de leeftijd en het eigen ritme van het kind.
De Hoge Gezondheidsraad (HGR) adviseert om niet met je kindje naar openbare zwembaden te gaan voordat het 1 jaar oud is. De vóór deze leeftijd ontvangen vaccins beschermen immers enkel tegen zeer specifieke ziekten en niet tegen de ziekten die vaak voorkomen in zwembaden en verantwoordelijk zijn voor oorontstekingen, bronchitis en longontsteking. Vergeet niet dat de longen van baby's nog onvolgroeid zijn. Het chloor in het water kan je baby verzwakken en meerdere reacties veroorzaken, vooral op het vlak van de ademhaling, maar ook op de huid.
"Baby’s die zwemmen lopen twee keer zoveel gevaar als andere kinderen om bronchiolitis te krijgen. […] Als we traditionele risicofactoren zoals opvang in een crèche of antecedenten van astma en allergie in de familie uitsluiten, is het risico van bronchiolitis vier keer zo hoog als de baby meer dan 20 uur in een al dan niet overdekt zwembad doorgebracht heeft," aldus Professor Alfred Bernard van de universiteit van Louvain-la-Neuve.
Er zijn zwembaden die worden ontsmet met behulp van methoden die minder schadelijk voor baby's zijn. Vraag hiernaar bij de instellingen die babyzwemlessen aanbieden. En vraag dan meteen ook of de watertemperatuur tussen de 30° en 32° ligt. Bij voorkeur dient een sessie niet langer dan 20 tot 30 minuten.
Qua zwemuitrusting is het om hygiënische redenen belangrijk baby een antilekluier aan te doen. Voorzie ook een flesje water en een tussendoortje zoals een fruitpapje, want van spelen in het water krijg je een reuzenhonger!
We raden je aan eerst je arts om advies te vragen voordat je met je baby in het water gaat!
Het is ook een leuk moment voor jullie samen. Deze activiteit buitenshuis verstevigt jullie band en vooral de vertrouwensband van baby ten opzichte van jou. Je zal hier zeker mooie herinneringen aan overhouden.