Maar liefst 1 op de 6 Vlaamse kinderen leeft in een eenoudergezin (K&G, 2017). In heel België gaat het over 19% van de kinderen die in een gescheiden gezinssituatie leven. Vaak leven de kinderen bij de moeder.
Opvallend is nu dat maar 66,5 procent van de alleenstaande moeders werkt. Vooral laagopgeleide vrouwen met heel jonge kinderen zitten vaak thuis. Dat komt onder meer doordat ze geen geschikte en betaalbare plek in de kinderopvang vinden. Gaan ze toch aan hetw erk, zijn de jobs vaak zo laag betaald dat ze nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden. Zij lopen het grootste risico op sociaal isolement, omdat het werk en gezin hen volledig opslorpen.
Alleenstaande ouders die wel werken, hebben veel vaker een voltijdse baan dan tweeverdieners. Ze kunnen het zich simpelweg niet veroorloven om deeltijds te werken, en zelfs niet om tijdskrediet en ouderschapsverlof op te nemen. Ook tijdskrediet en ouderschapsverlof kunnen ze moeilijk opnemen, omdat er geen tweede inkomen is om ondertussen op terug te vallen. Bovendien hebben ze minder mogelijkheden om onvoorziene problemen op te vangen. Koppels hebben samen recht op 20 dagen familiaal verlof per jaar, eenoudergezinnen hebben recht op de helft.
Gemiddeld moeten eenoudergezinnen het doen met een inkomen dat 30 procent lager ligt dan bij tweeverdieners. Het gevolg is dat 20 procent de armoedegrens niet haalt en 40 procent moeilijk rondkomt.
De ABVV heeft nu een brochure gepubliceerd om eenoudergezinnen op weg te helpen bij vragen over hun loopbaan, hun rekeningen en andere problemen die hen boven het hoofd groeien. De moeite waard te lezen als je als alleenstaande moeder of vader door het leven gaat.