Steeds meer ouders scheiden of gaan uit elkaar, waardoor onze maatschappij van aanzien is veranderd.
Volgens de Barometer 2018 van de Ligue des familles, de zusterorganisatie van de Gezinsbond, is ongeveer één op de vijf gezinnen een nieuw samengesteld gezin en telt bijna een kwart van deze gezinnen meer dan 3 kinderen…
In het geval dat elke ouder 3 kinderen heeft uit zijn vorige relatie, zitten er van de ene dag op de andere 8 mensen rond de eettafel. We zien echte clans op gezinsniveau ontstaan, waar de omgang tussen de verschillende leden vaak gekenmerkt wordt door een vrolijke chaos.
Het koppel vormt natuurlijk de basis van het nieuw samengesteld gezin. Iedere ouder start hier met zijn eigen kinderen en «bagage».
Je moet leren samenleven met de kinderen van je nieuwe partner en maakt voortaan deel uit van hun dagelijks leven, waarin je zowel de blije momenten als de problemen met hen deelt. Pluspapa of plusmama worden is niet altijd gemakkelijk. Soms moet je vrede nemen met een gebrek aan erkenning terwijl je tegelijk de rol van opvoeder moet opnemen en verantwoordelijkheid draagt ten opzichte van de kinderen van je nieuwe partner.
Maar als het koppel zich inzet voor dialoog en wederzijds respect, zal iedereen zich uiteindelijk gerespecteerd voelen en zullen zowel ouders als kinderen hun plaats vinden binnen het nieuwe gezin.
Als het koppel bovendien het plan opvat om voor een of meer kinderen van hen samen te gaan, ziet men vaak dat de nieuwe baby de lijm wordt binnen het koppel maar ook binnen het nieuw samengesteld gezin.
Broers, zussen, stiefbroers en -zussen, halfbroers en -zussen... Voltijds, 1 week op de 2 of enkel in het weekend... Een nieuw samengesteld gezin kent van nature een variabele samenstelling.
Het is belangrijk dat elk lid zijn of haar plaats binnen het gezin kan vinden. Vooral als er een nieuw broertje of zusje bijkomt. Dit kan immers door de andere kinderen als een afwijzing worden ervaren. Opnieuw is hier dialoog en quality time voor ieder kind afzonderlijk superbelangrijk.
De bijzondere momenten die voor elk kind voorzien worden, dragen bij tot een sterkere band met ieder kind, aan wie de kans geboden wordt uiting te geven aan zijn emoties, angsten en verlangens.
Als er besloten wordt om samen te gaan wonen, dient er soms verhuisd te worden en is het niet altijd mogelijk elk kind een kamer te geven, maar iedereen moet wel zijn persoonlijke spullen hebben en een plek om zich af te zonderen als hij of zij daar behoefte aan heeft.
Een andere uitdaging voor het nieuw samengesteld gezin vormt de tijdsplanning. Vooral als de kinderen regelmatig van gezin veranderen en tussen twee woningen over-en-weer reizen. Er zijn even veel mogelijke situaties als er nieuw samengestelde gezinnen zijn.
Crèche, school, buitenschoolse activiteiten... Niet iedereen gaat naar dezelfde plek. Je moet bereid zijn om te jongleren met de uurroosters en meerdere verplaatsingen te maken. Voeg daarbij de waterpokken van het jongste kind of de bronchitis van broer en de geoliede machine van je organisatie begint te sputteren en eist de inzet van al je creativiteit.
Maar de dagelijkse hectiek mag dan al op een marathon lijken, de maaltijden en vakanties samen met het gezin vormen bijzondere gelegenheden waarop het hebben van een groot gezin zeer aangenaam kan zijn.
Borstvoeding is de ideale voeding voor baby's.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.