Babyboom
Babyboom
Baby

Baby in bad: 6 onmisbare stappen

4 min
Hygiëne
Baby

Baby in bad: 6 onmisbare stappen

4 min
Éveil, Santé
Een badje geven aan je baby staat regelmatig in je agenda gepland. Het is een moment dat zoveel meer is dan enkel lichaamshygiëne. Het is een ontspannen moment voor jou en je baby, en het versterkt ook jullie band. Tijdens dat innig moment is het belangrijk dat je je geen zorgen hoeft te maken over de juiste bad- en verzorgingsproducten. Maar hoe ga je nu precies te werk? En wat zijn de do's en don'ts in een wereld met een gigantisch aanbod aan verzorgingsproducten?

A piece of cake als je het volgende 6-delig stappenplan volgt!

Stap 1: De keuze van het meest geschikte product

De zwarte lijst: te vermijden ingrediënten

De keuze aan verzorgingsproducten is immens, maar de samenstelling en kwaliteit tussen de verschillende merken is des te groot. Probeer absoluut alle ingrediënten uit de lijst hieronder te vermijden:

  1. Parabenen: Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen die de houdbaarheid van producten verlengen. Ze kunnen echter de hormoonhuishouding grondig verstoren en moeten daarom zeker vermeden worden.
  2. Sultaten: Sulfaten (bv. SLS, SLES) worden vaak aangetroffen in babyshampoos. Ze reinigen de hoofdhuid en doen de shampoo schuimen maar… Deze stof leidt mogelijks tot uitdroging, huidirritatie, roos en haaruitval.
  3. Minerale oliën: Minerale oliën (bv. paraffinum liquidum, petroleum,...) zijn gemaakt van aardolie en leggen een ‘laagje’ op de huid, waardoor deze zachter en soepeler aanvoelt. Anderzijds verstopt het de poriën en sluit het de huid af. Hetzelfde geldt voor siliconen (de ingrediënten die eindigen op ‘-cone’ of ‘-xane’).
  4. Polyethyleenglycol (PEG): In vele cosmeticaproducten wordt PEG gebruikt als reiniger of bevochtiger. In de ingrediëntenlijst zal je PEG zien staan, gevolgd door een getal. Hoe hoger dit getal, hoe groter de kans op problemen. PEG kan mogelijk kankerverwekkende onzuiverheden bevatten.
  5. Ftalaten: Ftalaten zoals BzPB, DEP en DMP worden gebruikt om de geur en de kleur van het cosmeticaproduct stabiel te houden. Ze verstoren echter het hormonale evenwicht en zijn mogelijks kankerverwekkend.

Naast deze bovenstaande ingrediënten, kijk je best ook uit voor zijn ethanol, fenoxyethanol, en methylisothiazolinone (MIT). Ook synthetische kleurstoffen hebben in het algemeen geen toegevoegde waarde voor een cosmetisch product en worden best vermeden. 

In de baby huidverzorgingslijn van nosko® zijn geen enkel van bovenstaande ingrediënten aanwezig. Bij de productontwikkeling werd er bewust gekozen voor natuurlijke, veilige, ecologische babyvriendelijke verzorgingsproducten zonder onnodige toevoegingen. De verschillende verzorgingsproducten bevatten minimaal 90% natuurlijke ingrediënten zoals amandelmelk, appelextract, katoenzaadolie en avocado-olie. Zo kan u als ouder gerust zijn over wat u wel (en zeker niet) op de huid van uw baby smeert. 

Van zodra je tevreden bent over de keuze van jouw producten, is dit een zorg die je achterwege kan laten om je volledig te focussen om het badmoment van je baby. 
 

Stap 2: Zet alles klaar

Leg een verzorgingskussen, washandje, 2 zachte handdoeken/hydrofiele luiers handdoeken, luier, body, pyjama/kleertjes en de bad- en verzorgingsproductjes klaar. Zet de thermostaat in de badkamer op 22-24°C. 

Tip: Heeft je baby net gegeten? Wacht minstens 15 minuten met het geven van een bad om te voorkomen dat hij/zij de voeding teruggeeft.

Stap 3: Laat het bad vullen

Vul het badje met water op lichaamstemperatuur (37°C). Heb je geen badthermometer bij de hand? Controleer dan de temperatuur van het water met uw elleboog. Uw elleboog is altijd temperatuurgevoeliger dan uw hand. 

Kies er eventueel voor om badolie toe te voegen aan het badwater. Meng het zodat de badolie gelijk verdeeld wordt. Kies voor een natuurlijke badolie, zoals de nosko® badolie. Dit zal de babyhuid op een veilige manier voeden, reinigen er ervoor zorgen dat die heel zacht aanvoelt.

Stap 4: Wassen maar!

Als je kind nog niet zelfstandig rechtop kan zitten, was je je baby best op een verzorgingskussen. Leg je kleintje daarna in bad en ondersteun het hoofdje en nekje met je arm en hou hem vast onder de oksels zodat hij niet wegglipt. 

Was eerst het gezichtje alleen met water en dep het droog. Was het daarna de rest van het lichaam met een natuurlijke, milde zeepvrije wasgel. Met de nosko® lichaam en haar wasgel kan je ook onmiddellijk de hoofdhuid reinigen. De zoete amandelmelk in deze natuurlijke wasgel hydrateert, voedt en verzacht de huid. Het appelextract heeft een kalmerend effect en de fytofoam werkt als een natuurlijke schuimversterker. 

Is voor jou de keuze niet duidelijk wanneer je badolie of beter wasgel gebruikt? Het is heel simpel eigenlijk… badolie is steeds een goede keuze. Badolie reinigt, hydrateert en beschermt de tedere babyhuid tegen uitdroging en het houdt de huid daarnaast ook zijdezacht, soepel en veerkrachtig. Is je baby wat ‘vuiler’ dan gewoonlijk, bv door stoelgang, dan kan je uiteraard best wat milde zeepvrije wasgel gebruiken. Badolie en wasgel afwisselen telkens je je kleine spruit een badje geeft is zeker ook een goede strategie.

Stap 5: Tijd om af te drogen

Haal je kleine spruit uit bad en leg je hem op je verzorgingskussen. Best leg je 1 droge handdoek onder je baby en gebruik je een 2e om hem/haar af te drogen. 

Dep je baby zo snel mogelijk droog van kop tot teen. Gebruik een zachte handdoek of een hydrofiele luier en begin bij het hoofdje, anders verliest hij/zij snel warmte. Haal de natte handdoek onder uw baby vandaan van zodra hij/zo volledig droog is. 
 

Stap 6: Warme kleertjes aandoen

Wanneer je baby helemaal droog is, zal hij/zij zo snel mogelijk terug in die warme kleertjes willen. Toch is het niet onbelangrijk om eerst nog een verzachtende en hydraterende bodylotion aan te brengen. Kies hier wederom voor een voedende bodylotion met hypoallergeen parfum. De nosko® bodylotion houdt de gevoelige babyhuid op een natuurlijke wijze gehydrateerd en zijdezacht.

En nu is het tijd om terug in de warme kleertjes te kruipen!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nosko.

En nog meer ...
Hygiëne