Babyboom
Babyboom
Baby

Je baby in bad doen: hoe pak je dat aan?

4 min
Hygiëne
Baby

Je baby in bad doen: hoe pak je dat aan?

4 min
Éveil, Santé
Het badje van je kind is echt een moment van ontspanning. Vaak vinden baby's het dan ook heerlijk. Maar hoe maak je het zo aangenaam mogelijk voor je kleintje? Wat heb je allemaal nodig? En hoe was je de haren van je baby? Ontdek alles wat je moet weten om je baby in bad te doen.

Hoe vaak moet je kleintje in bad?

Hoe vaak je je baby best in bad doet, hangt af van de leeftijd. Zo hoeft een pasgeboren baby bijvoorbeeld maar twee à drie keer per week in bad, maar eens je baby begint te kruipen is het een goed idee om over te schakelen op een dagelijks badje. Peuters worden namelijk al wat sneller vuil.

Wanneer je je kindje in bad doet, kies je zelf, al helpt een badje voor bedtijd om je baby tot rust te brengen. Zeker voor oudere kindjes is dat een aanrader. Het belangrijkste blijft wel om een moment te vinden dat voor jullie beiden past. Heb je weinig tijd? Heeft je baby honger of juist net gegeten? Dan doe je het beter een andere keer.
 

Wat heb je nodig?

Zorg dat je van bij het begin alles bij de hand hebt, zodat je al je aandacht aan je baby kan geven. Leg schone kleertjes, een hydrofiele doek en een verse luier klaar. Verder heb je nodig:

  • Een babybadje of tummytub
  • Badstandaard
  • Badthermometer
  • Emmer om het badje te vullen
  • Badcape
  • Geschikte badproducten voor je baby
  • Badspeeltjes om je baby af te leiden

 

Zo bereid je het badje voor

Zorg dat de ruimte waarin je je baby in bad doet lekker warm is. Mik op een temperatuur van 24 graden. Je baby vindt het vast ook wel aangenaam als de hydrofiele doek en badcape al een beetje voorverwarmd zijn. 

Gebruik de badthermometer om te kijken of het badwater de juiste temperatuur heeft. Idealiter heeft het water een temperatuur van 37 graden. Heb je geen badthermometer? Gebruik dan je elleboog: daar is de huid wat dunner en voel je makkelijker of het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Voelt het badje warm noch koud, dan zit je goed.

 

Tip: gebruik zachte badproducten

De huid van jonge kindjes is nog erg kwetsbaar, dus gebruik zachte producten die speciaal bedoeld zijn voor baby's. Doe bijvoorbeeld wat milde badolie in het badwater, voor een heerlijke geur en extra bescherming. Smeer je baby na het afdrogen lekker in met een zachte bodycrème. Stop je je kindje elke dag of om de twee dagen in bad? Kies dan voor een zeepvrij schuimbad: dit beschermt de huid tegen uitdroging.

Laat het hoofdje van je baby rusten op je linkerpols, terwijl je met je linkerduim en -wijsvinger de linkerarm van je baby vasthoudt. Zo kan je baby niet wegglijden. Is je baby pasgeboren, dan zal de kraamhulp je uitleggen hoe je je kindje moet vasthouden en wassen. Aarzel niet om dit te filmen met je camera, zodat je ook later naar de beelden kan teruggrijpen.

Hoe was je de haartjes van je baby?

Ook om de haren van je kindje te wassen is een kindvriendelijke shampoo met antiprikformule van groot belang. Kinderen vinden het namelijk niet fijn als hun oogjes prikken doordat er zeep in belandt. Je kan dit makkelijk voorkomen door een opgerold washandje op het voorhoofd van je kindje te leggen. Leg je arm om de schouders van je baby, laat je kindje wat achteroverleunen en spoel daarna met een bekertje de shampoo weg.

Maak het wassen van de haartjes een fijn gebeuren voor je baby door grappige piekjes te maken of een heuse hanenkam. Je kindje kan zich intussen ook bezighouden met wat potjes, bekertjes en lekker veel schuim. Pret gegarandeerd!

 

Klaar? Afdrogen maar!

Is je baby weer helemaal schoon? Tijd om af te drogen! Gebruik daarvoor geen gewone handdoek, maar wel een soepele, hydrofiele doek die niet te ruw is voor de kwetsbare babyhuid. Droog eerst de billetjes, zodat je je baby direct een luier om kunt doen.

Let bij het afdrogen verder goed op de plooitjes, de ruimte achter de oren, de nek, de oksels en de knieholtes. Zo voorkom je smetplekken. Daarnaast geef je best ook wat extra aandacht aan de teentjes, de navel, de billetjes en de geslachtsdelen. 

 

Help, mijn baby wil niet in bad!

Vindt je baby een badje nog niet zo leuk? Maak je niet meteen zorgen: dat kan snel veranderen eens je baby eraan went. Jonge kinderen krijgen veel prikkels en nieuwe indrukken, en het heeft vaak wat tijd nodig om dat allemaal te verwerken. Neem eventueel de lievelingspop van je baby mee in bad: kinderen kopiëren graag gedrag, dus het kan helpen als de pop het badje ook leuk vindt.

Sommige kindjes vinden de ruimte in bad nog wat spannend. Houd in dat geval de voetjes van je baby tegen het voeteneinde van het bad: dat geeft je kindje een beschermd gevoel. Je kan je baby ook geruststellen door te blijven praten of een leuk liedje te zingen.

Ontdek nu in onze shop !
Dodie
Badthermometer Walvis
8.16
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Dodie
Badthermometer Walvis
8.16
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Hygiëne