Helblauw, donkerbruin, hazelnoot, mysterieus grijs of opvallend groen? Welke kleur ogen krijgt de baby? Ben jij ook zo benieuwd naar de definitieve kleur ogen van de baby? Wel, wees dan in de eerste plaats geduldig, want in meeste gevallen zie je pas na negen maanden met welke kleur ogen de baby door het leven gaat.
De kleur van de iris, het gekleurde gedeelte van het oog, verandert door blootstelling aan licht. Net zoals melanine, het pigment in de huid zorgt voor de huidskleur en melanine in de haren voor de haarkleur, zo zorgt ook het pigment in de ogen voor de uiteindelijk oogkleur.
Maar de kleur ogen van de baby is ook genetisch bepaald, net als de haarkleur. De oogkleur hangt af van de hoeveelheid melanine in de ogen. Die hoeveelheid is genetisch bepaald en dus erfelijk. De genetica van de oogkleur is zeer complex, maar simpel gezegd is het gen voor bruine ogen dominanter dan het gen voor blauwe ogen.
Een baby krijgt een gen van zowel zijn moeder, als ook zijn vader. Is dat gen 2 maal bruin, dan krijgt de baby hoogstwaarschijnlijk bruine ogen. Krijgt hij bruin en blauw, dan is het waarschijnlijk ook bruin, omdat dat gen 'dominant' is. 2 maal blauw, is dan blauw, maar het kan ook nog een ander kleurtje worden, omdat er ook nog andere genen zijn die op de kleur inspelen en het gen voor de kleur kan ook van een van de voorouders zijn. Maar zoals reeds gezegd zit het allemaal complexer in mekaar en duurt het ongeveer een jaar vooraleer je de definitieve kleur te zien krijgt. In sommige gevallen duurt het zelfs een paar jaar vooraleer de oogkleur definitief is.
Blauwe en grijze ogen hebben minder pigment, dan bruine en groene ogen. In heel uitzonderlijke gevallen worden baby's met twee verschillende ogen geboren. Denk maar aan David Bowie of actrices Kate Bosworth of Mila Kunis.
Oh, en scheel kijken is heel normaal na de geboorte!