Ga zorgvuldig te werk!
Leg eerst alle spullen die je nodig hebt binnen handbereik : watten doekjes, propere kleertjes, een verse luier, verzorgingsproducten…
Was je handen en leg baby dan met zijn rug op de luiertafel, waarop je eerst een badhanddoek gelegd hebt. Verwijder de vuile luier door je baby iets op te tillen aan zijn voetjes. Heb je geen afvalbak bij de hand? Gooi de luier dan later weg, maar laat je baby geen seconde onbewaakt! Het gevaar is immers te groot dat hij dan van tafel valt.
Maak zijn billetjes proper met water of een geschikt natuurlijk huidverzorgingsproduct en vergeet ook de plooien en geslachtsdelen niet.
Bij een meisje beweeg je van de vulva naar het rectum en niet andersom, dit om infecties te voorkomen.
Bij een jongetje was je de teelballetjes en piemel zonder de voorhuid weg te trekken als deze aan de eikel plakt, omdat je deze zou kunnen verwonden.
Dep de billetjes goed droog om rode huiduitslag te voorkomen en breng de propere luier aan. Let erop dat de piemel van de jongen naar beneden gericht is voordat je de luier dicht doet. Zo voorkom je dat hij zijn buik of kleertjes nat plast.
Vergeet niet je handen te wassen nadat je baby weer op een veilige plek hebt gelegd.
Als je baby ongeduldig wordt tijdens het verschonen, praat dan zachtjes tegen hem of, beter nog, zing een liedje. Gebruik het moment van de luierwissel voor een lieve knuffel. Oudere kindjes kan je een speeltje geven om hen bezig te houden.e kindjes kan je een speeltje geven om hen bezig te houden.
Je gebruikt best zo’n natuurlijk mogelijke producten, zonder alcohol of niet geparfumeerd.
De tere babyhuid is zeer dun en produceert nog te weinig talg om voldoende bescherming te bieden. Hij is dan ook zeer gevoelig voor schadelijke invloeden van buitenaf, wat leidt tot irritatie bij je baby.
Het is belangrijk om preventief te werk te gaan en luieruitslag en de daarbij horende irritatie bij je baby te voorkomen. Meer dan de helft van de baby's krijgt minstens één keer tijdens zijn eerste 20 maanden af te rekenen met deze vorm van irritatie.
Deze roodheid is vaak het gevolg van een wrijvende luier, urine, vocht, vloeibare ontlasting of diarree...
Een zalf zoals Bepanthen Baby beschermt je baby’s huid en helpt je daardoor dit ongemak voorkomen. Je kan de zalf meermaals per dag aanbrengen om de gevoelige huid van je baby te hydrateren en te voorzien van een beschermlaag die je baby’s huid beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Deze zalf is niet alleen goed voor baby’s, maar is ook zeer handig voor mama’s! Hij beschermt en verzorgt de borsten tijdens de borstvoeding en houdt de tepels soepel en zacht. Ook zeer handig bij de verzorging van tepelkloven, die zo veel minder pijnlijk worden voor de mama die borstvoeding geeft.
Geen reden tot paniek als de billetjes van je baby ondanks al je goede zorgen toch pijnlijk rood worden. Vervang dan nog vaker de luier van je baby en vermijd het gebruik van geparfumeerde doekjes, zeep of talkpoeder, die mogelijk meer irritatie opleveren. Was baby’s billetjes bij voorkeur met lauw water en dep ze voorzichtig droog voordat je een goede beschermende zalf zoals Bepanthen Baby aanbrengt. Deze zalf kalmeert en verzacht baby's billetjes bij de eerste tekenen van roodheid en ondersteunt het natuurlijke herstel van de huid dankzij provitamine B5.
Met deze aangepaste verzorging krijg je snel weer een blije baby met zachte billetjes!
Bepanthen Baby is een cosmeticum – niet op open huid.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Bayer.