Spelen is de belangrijkste activiteit van je kind, even belangrijk als eten of slapen. In het spel leert het jonge kind zijn eigen lichaam en de wereld kennen. Hij is hier bijna de hele dag mee bezig en dat lijkt heel gewoon. Naarmate hij ouder wordt leert hij al spelend tellen, regels respecteren, met andere kinderen omgaan, strategieën uitwerken, …
We zijn te vaak geneigd het belang van het spel te onderschatten. Deze ogenschijnlijk futiele bezigheid is de beste voorbereiding op het leven. In het spel ontwikkelt je kind zijn behendigheid, zijn intelligentie, zijn gevoelswereld, zijn vermogen om in een groep te leven. Om deze activiteit te stimuleren krijgen we een indrukwekkend aanbod van speelgoed voorgeschoteld. Hieruit een goede keuze maken bezorgt heel wat ouders kopzorgen. Voordat je iets koopt moet je enkele vuistregels voor jezelf opstellen.
Hoe klein hij ook is, je baby kijkt voortdurend naar wat je doet. Jouw dagelijkse bezigheden zijn voor hem en onuitputtelijke bron van verwondering en wijsheid. Neem hem dus met je mee als je naar een andere kamer gaat: je doet overal wat anders en je maakt steeds andere geluiden. Geef hem voorwerpen die voor jou doodgewoon zijn, maar in zijn ogen waardevolle schatten worden. We hebben het al gehad over de onmisbare lepel die alle baby’s onvermoeibaar en onder grote hilariteit op de grond blijven gooien, over het lapje stof of de zakdoek die altijd mee moeten nooit gewassen mag worden.
Laat hem af en toe op blote voeten lopen, dat is goed voor zijn voetbogen en voor zijn evenwicht, maar ook voor de ontwikkeling van zijn tastzin. Prikkel zijn zintuigen door hem verschillende texturen (bont, wol, hout, papier) en verschillende consistenties (hard, vloeibaar, zacht..) te laten ontdekken. Geef hem lichte en zware voorwerpen om het verschil te leren voelen.
Ontwikkel zijn smaakpapillen door maaltijden met verschillende aroma’s voor hem klaar te maken. Ontwikkel zijn “flair” door hem in de tuin of in het park alle luchtjes en geurtjes van de natuur te laten ruiken. Overlaad je kind niet met speelgoed. Er is zoveel in huis waar je van alles mee kan doen en zijn verbeelding stimuleren. En daar gaat het uiteindelijk om. Naarmate zijn bewegingsvrijheid groter wordt, zal hij met minder of meer succes de vaardigheid van armen en benen uitproberen: op stoelen klauteren, de trap opklimmen, deuren en laden opentrekken, kasten leeghalen om de inhoud naar zijn eigen schatkist te versjouwen. Binnen deperken van de veiligheid kan je hem gerust aanmoedigen.