Babyboom
Babyboom
Baby

Babymotoriek: hier is alles wat u moet weten over de eerste stapjes

3 min
Ontwikkeling van de baby
Baby

Babymotoriek: hier is alles wat u moet weten over de eerste stapjes

3 min
Éveil, Santé
<p>De babymotoriek, vergeet het geweldige moment niet waarop baby zijn eerste stapjes zette. Om te leren lopen, is er een leerproces nodig.

Babymotoriek, de loopverwerving

Vergeet niet dat de aangegeven leeftijden gemiddelden zijn, sommige baby's zullen vroeger kunnen lopen , anderen langzamer, zonder dat dit "abnormaal" is.

De leeftijd waarop uw kind zelfstandig zal lopen, is afhankelijk van veel factoren, zoals hun gewicht, temperament, spierkracht en neurologische volwassenheid. Sommigen zullen dus al na 10 maanden lopen, anderen beginnen pas rond 18 maanden. Ze zullen vaak andere bewegingsstrategieën hebben ontwikkeld zoals: kruipen, schuiven, ... Het gemiddelde kan op ongeveer 14 maanden worden geplaatst. Hoewel de leeftijden variëren, zijn de stappen om te gaan lopen vaak dezelfde.

Vanaf de leeftijd van 5 of 6 maanden worden kinderen graag rechtop gezet (en vastgehouden). Na ongeveer 8 maanden probeert uw baby rond te kruipen, vooruit of achteruit.

Rond 9 maanden proberen sommigen al te kruipen. Vooral kinderen van deze leeftijd vinden het fijn om rechtop te worden gehouden. Hij zal dan proberen vooruit te komen door alles vast te houden: meubels, stoelen, de rand van het park, je benen, ...

Een baby van ongeveer 1 jaar oud kan vaak bewegen als hij door de handen wordt vastgehouden. De avontuurlijken onder hen  zullen al los willen laten.

Staande positie, eerste stapjes met mama, dan alleen, vallen en weer andere valpartijen volgen elkaar op. Raak niet in paniek als baby valt, uw kind loopt het risico het vertrouwen in zichzelf te verliezen. Deze valpartijen hebben vaak geen gevolgen. Er zijn veel beveiligingen om de risico's te beperken (afgeronde hoeken, antislipmatten, ...).

Wees voorzichtig met de omgeving rondom baby

Wees waakzaam want je kleine ontdekkingsreiziger zal steeds sneller bewegen en zijn domein ontdekken. Denk eraan om de toegang tot de trap en de weg af te schermen, want baby gaat steeds verder. Pas ook op met loopwagentjes. Ze kunnen de oorzaak zijn van ongelukken en zijn niet bruikbaar om te leren lopen. En ze zijn niet nodig om de babymotoriek te stimuleren. Ook zal de trap bijzonder gevaarlijk zijn. Je kunt je babyontdekkingreiziger niet altijd in de gaten houden. Voorkom dus ongelukken in het huishouden en houd gevaarlijke producten buiten bereik. Aan de andere kant, om hem te helpen bij het leren, kun je baby slipvrije pantoffels of schoenen aandoen voor  stabiliteit.

In eerste instantie aarzelend, zal lopen geleidelijk meer zeker zijn, maar op een dag zal hij niet alleen kunnen lopen, maar ook rennen, achteruit rijden, springen ... Je kleintje zal snel moe worden van deze oefeningen. Zelfs als het werkt, zal de kinderwagen nog vele maanden nuttig zijn voor uw uitstapjes. Na een steeds langere wandeling zal hij daar blij mee zijn om daar te kunnen rusten (en jij om sneller te kunnen bewegen!)

Geleidelijke ondersteuning voor de babymotoriek

Als u een aanzienlijke vertraging in de motoriek van uw baby opmerkt, kunt u deze stimuleren. Bijvoorbeeld door hem bij de handen vast te houden, door hem aan te moedigen, door hem gerust te stellen als hij valt. Praat met uw kinderarts. Misschien beweegt uw kind zich op een andere manier efficiënt en in dit geval heeft hij misschien niet de behoefte om te lopen. Of uw arts zal fysiotherapie- of psychomotorische sessies of aanvullende onderzoeken voorstellen om uw kleintje te helpen bij zijn eerste stapjes.

Het begin van de wandeling is een belangrijke gebeurtenis waar uw kind trots op is, getuige hiervan zijn de grote glimlachen en vreugdekreten. De ouders van hun kant moedigen baby aan en feliciteren hem. Dit is een enorme stap in de autonomie van uw kleintje. Baby wil alles ontdekken, ontdekken. Maar in het begin zal het een "vrijheid onder toezicht" zijn om baby in veiligheid te laten evolueren.