Babyboom
Babyboom
Baby

Auch auch! Heb je dagelijks een wondje als nieuwe mama? Behandeltips

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Auch auch! Heb je dagelijks een wondje als nieuwe mama? Behandeltips

2 min
Éveil, Santé
Een vinger tussen de baby autostoel, een mes dat uitschiet bij het snijden van groenten in de keuken, een onvrijwillig contact met de hete kant van het strijkijzer of een verbrande pols door het controleren van de melktemperatuur – Auch!

Eerste hulp bij kleine oppervlakkige wondjes | EHBO-kit

Al dat dragen, voeden en vasthouden kan pijn doen. Kleine wondjes zijn bijna onvermijdelijk in het dagelijks leven van een nieuwe mama. Over het algemeen kunnen schaafwonden, snijwonden en brandwonden prima thuis worden behandeld, zolang je maar hebt wat nodig is in jouw EHBO-kit. Leer hier hoe je de meest voorkomende verwondingen kunt behandelen.  


Soorten oppervlakkige wonden 

Kleine wonden die alleen de bovenste huidlaag (epidermis) aantasten, kunnen meestal thuis worden behandeld en het genezingsproces gebeurt vanzelf. Dit kan bijvoorbeeld een schaafwond zijn. Lichte snijwonden, zoals ze vaak in de keuken voorkomen, vereisen meestal ook geen medische behandeling als de huid niet ernstig beschadigd is. In normale omstandigheden kunnen lichte brandwonden ook prima thuis verzorgd worden zolang de huid alleen aan de oppervlakte rood, gezwollen of oververhit is.


Eerste stap bij de wondverzorging: maak de wond schoon

De behandeling van jouw wond speelt een sleutelrol bij de uiteindelijke wondheling. Het helpt mogelijke infecties te voorkomen en littekens te verminderen. Of het over een schaafwond, snijwond of brandwond betreft de behandeling begint altijd met het schoon maken of het koelen met water…

Was uw handen zorgvuldig voordat je de wond verzorgt. Spoel vervolgens de schaafwond of snijwond schoon met stromend water. Bij oppervlakkige brandwonden moet de huid snel gekoeld worden onder lauw stromend water. Dit minimaliseert de schade aan de huidcellen. 


Tweede stap bij de wondverzorging: ontsmet de wond

Nu is het tijd om te ontsmetten. Na het reinigen van grof vuil wordt de wond behandeld met een speciale antiseptische wondcrème of wondspray. Op deze manier bestrijd je ziekteverwekkers die mogelijk de wond zijn binnengedrongen.

Derde stap bij de wondverzorging: breng een wondgel aan

De derde stap is het bedekken van het wondje met een wondgel.  Ideaal is een hydraterende wondgel dat, zoals Bepanthen® Wondgel 4 in 1, een minimum aan bestanddelen bevat voor een behandeling in alle zachtheid. 

Bepanthen® Wondgel 4 in 1 is vooral aan te raden vanwege zijn 4 in 1 functie. Bepanthen®  Wondgel* 4 in 1 is een “slimme hydrogel”:

  1. Versnelt wondheling / wondgenezing
  2. Verlicht onmiddelijk de pijn door verkoeling
  3. Helpt infecties voorkomen
  4. Vermindert het risico op littekens

Bevat geen parabenen, kleurstoffen of parfum. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud.


Vierde stap bij de wondverzorging: bedek de wond

Ten slotte, van de eerste behandeling moet je de wond afdekken. Anders kunnen vuil en ziektekiemen de wond binnendringen of kan het wondje gesloten aan het oppervlak opnieuw open gaan bij onvoorzichtigheid.

Afhankelijk van de aard en grootte van de wond heb je de keuze uit verschillende soorten verbanden: zelfklevende verbanden, steriele kompressen of gaasbanden. Moderne verbandmaterialen zijn ontworpen om de huid te laten ademen. Het verband moet regelmatig vervangen worden.

 

*Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Bepanthen

Ontdek nu in onze shop !
Bepanthen
Eczema Creme 50 gr
20.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bepanthen
Eczema Creme 50 gr
20.50
Kopen
84%
Bepanthen
Sensi Daily Control
14.90
Kopen
67%
Bepanthen
Babyzalf
13.04
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby