De zuigreflex weerspiegelt een aangeboren, reële behoefte van een baby. Duimzuigen doet hem duidelijk plezier. Het kalmeert hem, hij vindt er rust en troost in en het helpt hem om te slapen.
Als je de borst wil geven, kan je beter geen fopspeen aan je baby geven. Dit vraagt immers een verschillende zuigkracht. Sommige kinderartsen adviseren daarom dat u de fopspeen pas geeft als de borstvoeding vlot op gang is gekomen zodat de baby eerst goed heeft leren zuigen om van de borst te kunnen drinken.
Het is echter niet gemakkelijk om tijdens de 1ste dagen geen fopspeen te geven als je baby huilt. Een handige tip hierbij is om je pink te geven als hij huilt.
Meestal raadt men aan om je kindje het gebruik van de fopspeen af te leren voordat het naar de kleuterschool gaat. Meestal zijn ze zelfs verboden in kleuterscholen.
Reinig de fopspeen regelmatig met water en zeep en telkens wanneer hij op de grond valt om het allemaal hygiënisch te houden.
Sommige kinderen zuigen spontaan op hun duim of op een paar vingers of steken zelfs hun hele hand in hun mond. Wel handig zo, want de duim hebben ze altijd binnen handbereik en is relatief proper, maar deze gewoonte is wel moeilijker af te leren dan het zuigen op een fopspeen.
Andere kinderen zullen moeite hebben om hun duim of vingers te vinden, en als je geen fopspeen wil gebruiken, moet je hen hierbij helpen. Je kindje zal dan snel de gewoonte die het in de buik had aangenomen weer oppakken.
Als je kindje het duimzuigen niet kan laten, zorg er dan voor dat zijn handen de hele dag proper zijn.
Zowel duimzuigen als ‘tutteren’ houden enige risico’s in voor de toekomstige vorming van gebit en kaken. De positie van de tong, het type ademhaling en de bijzondere manier van slikken zijn van invloed op de vorming van de kaak en ook op de spraaktechniek van het kind als het eenmaal zover is.
Na verloop van tijd zullen fopspeen of duim afgedaan hebben. Wij hopen voor jou dat je kindje uit eigen beweging zal stoppen met duimzuigen of tutteren. Als dit niet het geval is, bereid je dan samen met je kindje voor op dit moeilijke moment. Doe dit niet te vroeg, want dit kan door je schat als zeer moeilijk en pijnlijk ervaren worden.