15 jaar geleden werd het toedienen van antiretrovirale geneesmiddelen aan 15,8 miljoen mensen beschouwd als een onmogelijke opdracht.
In 2014 geniet 40% van die mensen van een antiretrovirale therapie. Maar hiv werpt tegelijkertijd ook een helder licht op de ongelijkheid in de wereld. Vooral wat betreft zwangere vrouwen met een hiv-besmetting.
We spreken van overdracht van moeder op kind, wanneer een hiv-positieve moeder tijdens de zwangerschap, arbeid, bevalling of tijdens de borstvoeding haar kind met het hiv-virus besmet. Maar de meeste besmettingen gebeuren tijdens het laatste trimester van de zwangerschap of tijdens de bevalling.
Om mondiale normen voor hiv-preventie, zorg en behandeling van zwangere vrouwen, moeders en hun kinderen vast te leggen, werkt de Wereldgezondheidsorganisatie samen met veel andere organisaties, waaronder UNICEF. Doel is de integratie van de preventie in de gezondheidszorg te bevorderen.
Bij afwezigheid van behandeling is het besmettingspercentage ongeveer 20% voor hiv-1 en 1% voor hiv-2. Deze percentages zijn uiteraard ook afhankelijk van de klinische en immuunstatus van de moeder.
Het nemen van antiretrovirale geneesmiddelen tijdens de zwangerschap en daarna door het kind maakt het mogelijk om het besmettingspercentage tot minder dan 1% te reduceren. Momenteel is het percentage gedaald tot 0, 54% en is het falen van preventie veeleer te wijten aan management-mislukkingen.
Voorkomen dat geen enkel kind meer wordt geboren met het hiv-virus is een essentiële stap op weg naar een aids-vrije generatie. Maar veel te weinig zwangere vrouwen en hun baby's krijgen deze preventieve behandeling.
"De Moeder-Baby kit baby is een klein, innovatief onderdeel van een wereldwijde reactie op de preventie van de overdracht van moeder op kind," zegt Dr. Nicholas Alipui, Director of Programmes van UNICEF. "Het versterken van de nationale gezondheidsstelsels is de beste manier om de kloof te overbruggen in het voorkomen van de overdracht van moeder op kind. Dit bovenop op de uitbreiding van de diagnose bij jonge kinderen, de zorg voor de gezondheid van moeders en de beschikbaarheid van zorg en behandeling van kinderen en jongeren die moeilijk te bereiken zijn."
UNICEF en haar partners hebben samen de Moeder-Baby kit ontwikkeld. Deze kit bevat antiretrovirale geneesmiddelen en antibiotica volgens de laatste richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Maar ook geneesmiddelen die nodig zijn vanaf 14 weken zwangerschap tot zes weken na de geboorte van het kind. Na zes weken worden de moeders gevraagd om terug te komen naar het ziekenhuis voor regelmatige inentingen en een eerste screening van hun zuigelingen en daarnaast ook nog antiretrovirale geneesmiddelen die potentiële besmettingen tijdens de borstvoeding moeten voorkomen.
---
Als jullie kleintje geniet van al het geluk van de wereld en niets tekortkomt, deel dan dit geluk door een UNICEF-geboortelijstje te open en kinderen te helpen die honger lijden, die in oorlogsgebieden geboren worden of gewoon achtergelaten worden omdat hun ouders niet voor hen kunnen zorgen.
De situatie van vele kinderen is nog steeds catastrofisch in een tijd dat geen enkel kind nog zo zou mogen lijden. Met een geboortelijst van UNICEF kunnen jullie familie en vrienden uitnodigen om deze kinderen te steunen door middel van een donatie in jullie naam! Zodat vaccins, schoolmaterialen, psychologische begeleiding, zorgkits, drinkwater en vele andere ondersteunende materialen of diensten rechtstreeks aan de kinderen ter plaatste kunnen verstrekt worden.