Babyboom
Babyboom
Zwanger

Een tepelhoedje voor de borstvoeding

2 min
Levering
Zwanger

Een tepelhoedje voor de borstvoeding

2 min
Éveil, Santé
Vlak na je bevalling bloeden je tepels. Borstvoeding is dan toch niet zo gemakkelijk... De redding? Een tepelhoedje voor de borstvoeding!

Een tepelhoedje voor de borstvoeding

Er zijn heel wat hulpmiddeltjes voor kersverse mama's na de bevalling en bij het geven van borstvoeding waar we nooit over hoorden. Want we geloven allemaal erg graag dat de bevalling en de weken erna erg romantisch zijn. Maar dat is niet altijd het geval... Een lezeres vertelde ons hoe ze haar dochtertje dolgraag borstvoeding wilde geven. "Het was mijn tweede kindje en ik was dan ook overtuigd dat borstvoeding, net als bij mijn eerste, geen probleem zou zijn. Maar dat was zonder de zuigkracht van mijn kleinste meisje gerekend. Ze kneep haar tandeloze mond zo heftig rond de tepel bij het zuigen dat ik er werkelijk pijnschoten van kreeg. Op de tweede dag na de bevalling bloedden mijn tepels bij het borstvoeden en vond ik er niets meer aan. Het deed ontzettend pijn en ik kon me niet voorstellen dat het zuigen van bloed zo gezond was voor een pasgeborene. Als ik in het ziekenhuis niet geholpen was met een tepelhoedje - waar ik nog nooit van gehoord had - was ik zeker meteen met borstvoeden gestopt."

Tepelhoedjes

Een tepelhoedje of tepelbeschermer is een dun siliconen hulpmiddeltje dat gebruikt wordt tijdens het borstvoeden. Het wordt over de tepel en het tepelhof gelegd tijdens het voeden. Tepelhoedjes zijn hulpmiddelen die je beter niet gebruikt als borstvoeden vlot gaat; bij verkeerd gebruik kan het immers de melkproductie verminderen of je kindje verkeerd leren zuigen. Je laat je het best helpen door een lactatiekundige in je buurt. Tepelhoedjes zijn er in verschillende maten. De mondgrootte van je baby speelt hier ene belangrijke rol. tepelhoedjes zijn een tijdelijke oplossing. Blijf ze niet gebruiken! Hoe meer hulpmiddeltjes je gebruikt bij het voeden, hoe meer kans je hebt op verontreiniging en besmetting van buitenaf. Het is dus belangrijk om je tepelhoedjes grondig te reinigen na elk gebruik en regelmatig uit te koken. Tepelhoedjes van Medela en Philips zijn waarschijnlijk de meest gebruikte tepelhoedjes in de Belgische ziekenhuizen.

En nog meer ...
Levering