Tijdens de zwangerschap nemen bepaalde voedingsbehoeften toe, maar eet in geen geval twee keer meer, maar wel twee keer beter! De voeding van een zwangere vrouw heeft een directe invloed op haar lichaam en op de cerebrale, psychomotorische, gedrags- en intellectuele ontwikkeling van het kind.
Zodra je eraan denkt om een baby te krijgen, begin dan met het aannemen van goede gewoonten! Bepaalde vitamines die essentieel zijn voor de groei van je toekomstige kind hebben tijd nodig om zich op te bouwen in het lichaam. Bovendien verzwakken eerdere zwangerschappen, herhaalde stress en het gebruik van de anticonceptiepil vóór de zwangerschap de voedingsreserves. Hoe onevenwichtiger je eetpatroon, hoe langer het duurt om de reserves op te bouwen waarin je toekomstige baby als eerste zal putten! Eet veel fruit en groenten, die een oneindige bron van antioxidanten zijn.
Kies ook voor goede vetten. Bepaalde omega-3 zijn essentieel voor de neurologische ontwikkeling en het gezichtsvermogen van je kind.
Kies plantaardige oliën zoals olijfolie, koolzaadolie, walnootolie of lijnzaadolie, of margarines die rijk zijn aan omega-3s. Eet vette vis zoals makreel, ansjovis, sardines, zalm of kabeljauwlever.
Al heel vroeg in het embryonale leven, tijdens de 3e en 4e week van de zwangerschap, vinden de processen plaats die leiden tot de vorming van de neurale buis. De hersenen en het ruggenmerg ontwikkelen zich vanuit de neurale buis. Defecten in het sluiten van de neurale buis leiden tot misvormingen die ernstige handicaps of de dood veroorzaken, waarvan de meest voorkomende spina bifida (lumbaal defect) en anencefalie (afwezigheid van de hersenen) zijn. Spina bifida is verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de neurale buisdefecten. "Er is een omgekeerde relatie tussen de foliumzuurconcentratie bij zwangere vrouwen en het risico op neurale buisdefecten bij de foetus," legt Dr. Moens uit. "Bijna driekwart van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft echter een lagere inname. "Het grootste deel van onze foliumzuurreserves komt uit voeding. Om te beginnen met groene groenten (spinazie, sla, erwten, groene bonen, avocado, spruitjes, enz.), maar ook zaden (kikkererwten, linzen, enz.) en bepaalde vruchten (sinaasappels, meloen, banaan, kiwi, enz.). Helaas is dit echter niet voldoende om aan de behoeften van een zwangerschap te voldoen. Suppletie in tabletvorm is daarom essentieel. De moeilijkheid bij het implementeren van deze aanbeveling ligt in het feit dat er al mee begonnen moet worden voordat de vrouw zwanger is".
Foliumzuur: ja, maar in welke dosering?
Onze gezondheids- en medische autoriteiten raden vrouwen aan om 0,4 mg foliumzuur per dag te nemen, drie maanden voordat ze een zwangerschap overwegen en/of zwanger worden en tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Vrouwen met een bijzonder risico op een tekort (voorgeschiedenis van neonatale misvormingen in de familie, enz.) krijgen supplementen met een hogere dosis voorgeschreven (4 mg per dag).
Folaten, foliumzuur of vitamine B9 zijn allemaal termen die naar hetzelfde verwijzen: een vitamine! De naam komt van het Latijnse "folium", wat blad betekent, omdat het in grote hoeveelheden voorkomt in de meeste groene bladgroenten (spinazie, veldsla, waterkers, enz.) Vergeleken met foliumzuur wordt Quatrefolic beter opgenomen, waardoor het lichaam dit folaat onmiddellijk kan gebruiken.
Tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap is de behoefte aan ijzer twee keer zo hoog om te voldoen aan de verhoogde bloedmassa van zowel moeder als foetus. Als een zwangere vrouw niet genoeg ijzer binnenkrijgt, loopt ze het risico op bloedarmoede: haar hemoglobinegehalte daalt, wat meestal resulteert in ernstige vermoeidheid, een bleke teint, een daling van het moreel en een daling van je immuunsysteem.
Calcium is essentieel voor het behoud van botintegriteit, de ontwikkeling van het skelet van het kind en het bevorderen van goede borstvoeding. Onvoldoende calciuminname kan leiden tot de ontwikkeling van pre-eclampsie (zwangerschapshypertensie) en verhoogt het risico op een baby met ondergewicht. Om elke dag voldoende calcium binnen te krijgen, kies je voor voedingsmiddelen op basis van melk, de kampioen wat betreft calciumgehalte. Yoghurt, petit-suisse, kazen en desserts bevatten een aanzienlijk deel van je dagelijkse behoefte. Harde kazen zoals Gruyère of Conté behoren tot de voedingsmiddelen met het hoogste calciumgehalte: ongeveer 900 mg voor een stuk van 100 g.
Deze vitamine is essentieel voor het vastleggen en vasthouden van calcium in de botten en speelt dus een rol in de botmineralisatie. Ze komt voor in vette vis, eieren, zuivelproducten, enz. Ze wordt ook door de huid aangemaakt dankzij de zonnestralen. Vitamine D-supplementatie wordt systematisch aanbevolen voor zwangere vrouwen.
Jodium is essentieel voor het immuunsysteem en de goede werking van de schildklier, maar voor baby's is het vooral een belangrijke voedingsstof voor de ontwikkeling van de hersenen. Vrouwen die het grootste risico lopen op een tekort zijn rokers, vegetariërs of veganisten, vrouwen die zeer kort na de zwangerschap zwanger zijn geweest of die aan het begin van de zwangerschap last hebben van hevig braken. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de vorming van neuronen. Tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap nemen de hersenen van de zuigeling 3 tot 5 keer toe. DHA, een omega-3, is de belangrijkste brandstof voor de hersenen van de foetus. Voedingsmiddelen rijk aan omega-3 zijn essentieel voor de psychomotorische ontwikkeling van baby's, hun zenuwstelsel en hun gezichtsvermogen. Het is ook direct gekoppeld aan het leervermogen. Omega-3 en het beroemde DHA zitten vooral in vette vis (zalm, haring, makreel, kabeljauw, enz.) of visolie.