Melk is de enige voeding die een zuigeling nodig heeft en is cruciaal voor zijn ontwikkeling. Bij voorkeur maakt melk tot de leeftijd van zes maanden dan ook het hoofdbestanddeel uit van baby’s maaltijden.
Moedermelk mag dan wel de meest geschikte voeding voor baby’s zijn, om allerlei redenen kan het flesje vroeg of laat zich toch opdringen als een goed en/of noodzakelijk alternatief. Omdat dit een bewuste keuze van de ouders is, om gezondheidsredenen of omdat dit beter past bij mama’s levensstijl.
Een pasklare formule bestaat hier niet. Moedermelk past zich weliswaar op natuurlijke wijze aan de behoeften van je baby aan, maar er bestaan veel types zuigelingenvoeding die voor 100 % afgestemd zijn op de specifieke behoeften van baby’s. Om te weten welke formule de beste is in jouw specifieke situatie ga je best te rade bij een specialist, zoals je kinderarts.
Kies je nu voor borstvoeding of flesvoeding? Het een sluit het ander niet uit. Je kan beide perfect combineren. We spreken dan van een gemengde voeding: 's morgens en 's avonds geef je je kindje bijvoorbeeld de borst, terwijl je overdag of 's nachts een flesje geeft. Meteen ook een mooie gelegenheid om je partner bij de voeding te betrekken of om iemand anders de kans te geven je baby eten te geven.
Natuurlijk dient aan bepaalde voorwaarden voldaan te zijn voor een harmonieuze opstart van gemengde voeding:
- baby moet een goede zuigkracht aan de borst hebben ontwikkeld en het borstvoedingsproces moet goed op gang gekomen zijn. Daarom dien je in de mate van het mogelijke te vermijden om reeds flesvoeding te introduceren tijdens de eerste maand na de geboorte.
- zorg voor een zeer geleidelijke invoering van flesvoeding, met behoud van voldoende borstvoedingsmomenten. Je dient minimaal 3 x per dag de borst te geven om stuwing te voorkomen en de melkproductie in stand te houden.
- ten slotte moet het debiet van zuigfles en speen vergelijkbaar zijn met dat van de borst zodat baby gestimuleerd wordt om goed te blijven zuigen. De voorkeur gaat hierbij uit naar siliconenspenen met een brede voet die gelijkenissen vertonen met de vrouwelijke borst.
De formule van gemengde voeding is vaak de beste oplossing als je de borst verder wil geven bij terugkeer op je werkplek. Bovendien kan je je melk vooraf afkolven en invriezen om een voorraadje samen te stellen.
Of je nu gedeeltelijk of volledig met borstvoeding stoppen wil, je zal steeds in stappen tewerk moeten gaan:
- Ga niet van de ene dag op de andere over op flesvoeding.
Voorzie een overgangsperiode waarin jij en baby kunnen wennen aan nieuwe gewoonten. Begin met kleine hoeveelheden uit een flesje en verhoog deze geleidelijk. Doe dit stapsgewijs: vervang de 1ste drie dagen één borstvoeding door flesvoeding, de volgende drie dagen vervang je twee borstvoedingen enzovoort.
Het is best mogelijk dat je een aantal pogingen moet ondernemen voordat je baby enthousiast krijgt, maar is geduld niet de moeder van alle deugden?
- Kies een goed moment
Je vervangt bijvoorbeeld eerst de borstvoeding van de namiddag. Als baby ontspannen is en geen grote honger heeft, ervaart hij ook geen stress bij de eerste kennismaking met het flesje.
- Vraag iemand anders om het flesje te geven
Baby kan zo gewend zijn aan je borst dat hij deze plotse verandering niet begrijpt en volledig van streek raakt. Hij zal het flesje gemakkelijker accepteren als dit niet gepaard gaat met de waarneming van jouw lichaamsgeur en iemand anders het aanbiedt. Papa's en grootouders zullen jou hierbij maar al te graag helpen!
- Stimuleer je baby op zachte wijze, zonder te forceren
Wrijf de speen lichtjes over baby's bovenlip om hem te motiveren zijn mondje open te doen. Blijft zijn mondje dicht, begin dan met een flesje eigen moedermelk en breng een paar druppels van de melk op de speen, zodat hij je smaak en geur herkent.
De keuze aan materiaal is hier eindeloos. Ideaal is een flesje met aangepast formaat:
- flesjes van 90 tot 150 ml zijn geschikt voor de eerste weken na de geboorte.
- hierna zijn flesjes van 250 tot 300 ml de norm, al zijn voor sommige smulpapen grotere flesjes wel handiger.
De grootte van de fles moet worden gekozen in functie van de uiteindelijke hoeveelheid voeding die je bekomt na het mengen van het water en de poedermelk.
Voor spenen is het aanbod ook zeer ruim, met verschillende modellen en types in siliconen of rubber. Hun vorm en debiet stem je af op de leeftijd van je baby. De ideale speen is degene die bij je kindje past! Je zal er een paar moeten uitproberen voordat je het beste model voor je kleintje vindt.
Natuurlijk is hygiëne bij flesvoeding essentieel en mogen restjes melk absoluut niet bewaard of aangevuld worden.
Voor baby’s die geen borstvoeding zullen krijgen, wordt het eerste flesje meestal binnen twee uur na de geboorte gegeven. Daarna worden er gemiddeld 6 tot 8 flesjes per 24 uur gegeven, afhankelijk van baby’s honger. Er wordt dus gestart met een flesje om de 3 uur ongeveer, ook 's nachts.
Ook buiten de overgangsfase van borst- naar flesvoeding kan het gebeuren dat baby zijn flesje weigert. De meest voorkomende oorzaken hiervan:
- baby heeft niet altijd evenveel honger.
- de speen is versleten of niet aangepast.
- je bent overgeschakeld naar andere flesvoeding en de smaak of textuur ervan bevalt je kleine fijnproever niet.
- baby is begonnen met het diversifiëren van zijn dieet en vindt melk als snel minder interessant.
- zijn eerste melktandjes verschijnen en maken baby prikkelbaar.
Hoe dan ook, niets om je zorgen over te maken! Tenzij je kindje ernstig ziek is, zal het zichzelf nooit uithongeren. Je mag vooral niets forceren. Bied gewoon opnieuw een flesje aan als baby weer honger heeft. Zorg er wel voor dat je kindje goed gehydrateerd blijft en raadpleeg bij de minste twijfel steeds je kinderarts.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.
Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.