Babyboom
Babyboom
Kinderwens

Goed nieuws voor kankerpatiënten! Ook zij hebben kans zwanger te worden!

2 min
Kinderwens

Goed nieuws voor kankerpatiënten! Ook zij hebben kans zwanger te worden!

2 min
Éveil, Santé
<p>Hier ontdek jij hoe je ook na je chemo toch zwanger kan worden!

Onvruchtbaarheid bij jonge kankerpatiëntjes toch te omzeilen.

Als je op jonge leeftijd te maken krijgt met kanker, ziet het leven er opeens niet meer zo rooskleurig uit. Testiculaire tumoren, Hodgkin lumfonen, non-Hodgkin lymfomen en leukemie behoren tot de meest voorkomende kankers bij kinderen. Met de hulp van chemotherapie, al dan niet gecombineerd met heelkunde of radiotherapie, kunnen heel wat jonge kinderen met kanker geholpen worden.

Maar chemotherapie is een aspecifieke behandeling die alle sneldelende cellen van het lichaam treft, waaronder ook de voortplantingscellen.

Het gevolg van chemotherapie op de vruchtbaarheid

Bij een jongen zal door de chemotherapie een verlies van stamcellen in de zaadbal optreden. Op latere leeftijd kunnen er daardoor geen of uiterst weinig zaadcellen geproduceerd zullen worden en onvruchtbaarheid optreden.

Bij het meisje zullen massaal eicellen verloren gaan die vanaf de geboorte opgestapeld zitten in de eierstok. Het gevolg hiervan is dat de eierstok veel minder tot soms helemaal geen eicellen zal bevatten. Hierdoor zal de menopauze en onvruchtbaarheid op een veel vroegere leeftijd optreden, soms zelfs vanaf de puberteit.

Momenteel bestaan er geen doeltreffende behandelingen om dit verlies aan zaadvormende stamcellen of eicellen te vermijden.

Toch hoop voor kankerpatiëntjes

Het inbanken van de voortplantingscellen, voor het starten van de chemotherapie, is de enige haalbare oplossing voor het behouden van de vruchtbaarheid.

Men kan eierstokweefsel van een meisje dat een steriliserende behandeling moet ondergaan inbanken in een weefselbank om later, na afloop van de behandeling en bij kinderwens, dit weefsel terug te transplanteren.

[Bij jongentjes die zulke steriliserende behandeling moeten ondergaan kan men in analogie een stukje zaadbalweefsel met daarin de zaadcel-voorloper inbanken om deze later, na de chemotherapie, weer in de zaadbal te transplanteren.->http://www.brusselsivf.be/bewaring-zaadbalweefsel]

Hoewel beide technieken nog experimenteel zijn, is men wereldwijd aan enkele fertiliteitscentra al gestart met het inbanken van eierstok- of zaadbalweefsel van jonge kankerpatiëntjes. In ons land startte het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde in Brussel ook met deze techniek. Meer informatie kan je vinden op deze links:

http://www.brusselsivf.be/bewaring-eierstokweefsel http://www.brusselsivf.be/bewaring-zaadbalweefsel

* Deze tekst kwam tot stand met dank aan Prof. Dr. Herman Tournaye van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde, Universitair Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel, Laarbeeklaan 101, B-1090 Brussel, België. Http://www.brusselsivf.be